SVEČANO U TROGIRU Kiparu Mijiću nagrada za životno djelo; gradonačelnik Bilić najavio veliki investicijski ciklus

Zadovoljan sam jer svi pokazatelji i komentari građana govore kako grad ide naprijed. Imamo taj privilegij da živimo u gradu koji je dio svjetski zaštićene baštine i zato svi moramo bolje – i Grad i Holding i svi mi građani, poručio je gradonačelnik Bilić


U Trogiru je danas održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada koji se slavi u četvrtak, na blagdan sv. Ivana Trogirskog. Pred oko 200 uzvanika dodijeljene su godišnje nagrade grada, a prisutnima su se s čestitkom za Dan grada i prigodnim riječima obratili gradonačelnik Ante Bilić i predsjednik Gradskog vijeća Ante Piteša.


– Trogirkama i Trogiranima čestitam Dan grada i blagdan njegovog zaštitnika sv. Ivana Trogirskog. O našem radu ne bih puno, a ocjenu neka nam daju građani. Izuzetno sam zahvalan dobitnicima nagrade Grada Trogira i u to ime želim im uspjeh u daljnjem radu, – poručio je predsjednik vijeća Ante Piteša.

Gradonačelnik Bilić osvrnuo se na godinu na izmaku i najavio brojne velike projekte koje Grad planira realizirati u 2020. godini.

– Zadovoljan sam jer svi pokazatelji i komentari građana pokazuju da grad bez ikakve dileme ide naprijed. Ova godina bila nam je posljednja sanacijska, u potpunosti smo riješili sve gradske dugove pametnim upravljanjem financijama i po prvi puta nakon više od deset godina Grad je solventan i može se zadužiti po potrebi, i to po povoljnijoj kamati nego što je državna. Ove godine krenuli smo u veliki investicijski ciklus, a u narednoj godini planiramo ga nastaviti još većim intenzitetom, – istaknuo je gradonačelnik.

POS stanovi, novi vrtići, proširenje kanalizacijske mreže,…

Kao najveće i najznačajnije projekte gradonačelnik je izdvojio početak izgradnje POS stanova u Planom, dovršetak dvaju novih vrtića u Planom i na Balančanama, uređenje pojasa Brigi – Lokvice, dovršetak uređenja istočnog i rekonstrukciju zapadnog ulaza u grad, dovršetak arhitektonskog natječaja za uređenje pojasa Soline – kolodvor te proširenje kanalizacijske mreže. Trogir će do 2023. kroz projekt urbane aglomeracije imati 97 posto kućanstava priključenih na odvodnju.

– U narednoj godini ozbiljno ćemo se pozabaviti i gospodarenjem otpadom. Nakon što smo ove godine kupili tri nova komunalna vozila i ugradili moloke pa možemo čuti komentare da grad odavno nije bio čišći, slijedi nam sanacija deponija Vučje brdo i izgradnja reciklažnog dvorišta koja je u tijeku. U međuvremenu, svi moramo osvijestiti da se odgovorno trebamo odnositi prema otpadu i početi ga razvrstavati. Kako nam je postalo normalno iskrenuti šut na prvu slobodnu površinu? Koji su to ljudi, a žive među nama, spremni iskrenuti otpad na najljepše plaže? Imamo taj privilegij da živimo u gradu koji je dio svjetski zaštićene baštine i zato svi moramo bolje – i Grad i Holding i svi mi građani, – poručio je gradonačelnik Bilić.

“Grad čine ljudi”

Nagrada Grada za životno djelo dodijeljena je profesoru Matku Mijiću, jednom od najpoznatijih hrvatskih kipara, redovitom profesoru na Likovnoj akademiji u Splitu koji je dobitnik nacionalnih nagrada Vladimir Nazor te je odlikovan redom Danice Hrvatske.

– Zahvaljujem u ime svih nagrađenih. Grad čine ljudi, a mi smo u baštinu dobili poseban grad, grad na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine i zato smo dužni raditi najbolje što znamo. Imam sreću da se bavim umjetnošću i pedagoškim radom i bez obzira na nagradu za životno djelo, nadam se da ću još dugo raditi. Neću govoriti što sve svi zajedno možemo raditi da nam u Trogiru bude još bolje, ali mislim da je ova gradska uprava na dobrom putu, – poručio je Matko Mijić.

Osobne nagrade pripale su Darku Vladiću za prvo mjesto na prvenstvu Oružanih snaga RH u streljaštvu, čistačici gradske jezgre Mariji Matijaš za posvećen i predan rad čišćenja stare gradske jezgre, a skupne HPD-u Petar Berislavić koji djeluje 40 godina kontinuirano te KUD-u Kvadrilja koji ove godine slavi pola stoljeća djelovanja. Medalje grada dobili su Josip Cvetko za dugogodišnji rad u sportskom i podvodnom ribolovu, Stjepko Petrić za dugogodišnji volonterski rad u udruzi TOMS i Sindikat umirovljenika Hrvatske, podružnica Trogir.

Sjednici su prisustvovali saborski zastupnici Ranko Ostojić i Davor Bernardić, zamjenik župana SDŽ Luka Brčić, vijećnici županijske skupštine Danijel Kukoč, Klement Bašić i Ferdo Kurtović

– Hvala na srdačnosti i gostoljubivosti po kojoj je ovaj grad poznat i koja je temelj razvoja turizma u Dalmaciji i razlog zašto je turizam ovdje jedna od najjačih grana. Trogir na toj turističkoj karti ne samo da ima zasluženo mjesto zahvaljujući bogatoj povijesti, tradiciji, kulturi ima zasluženo mjesto, nego je i u viziji ovog gradonačelnika sadržano da Trogir postane najpoželjniji mali grad na obali. Kako bi se upotpunila turistička ponuda i napravili sve da gospodarstvo naraste trebate biti otvoreni, tolerantni i inkluzivni, na tome se temelji naš turizam i kvalitetna ponuda, – istaknuo je ovom prilikom saborski zastupnik Bernardić.

Sutra, u četvrtak, u 10.30 je misa s procesijom u katedrali sv. Lovre, a u 12.30 promenadni nastup narodne glazbe na gradskom trgu i zakuska za građane.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime