U velikoj dvorani Gripe pred brojnim posjetiteljima i državnim dužnosnicima svečano je otvoreno treće izdanje Mediteranskog festivala knjige koji će do nedjelje u Splitu nuditi preko deset tisuća naslova po sajamskim cijenama kao i pregršt promocija, panel-rasprava i dječjih radionica.

Zanimljive crtice iz bogatog programa izdvojila je voditeljica otvorenja Patricija Horvat, a onda je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, u ime organizatora predstavio festival.

Nadahnut govor na pozornici održao je i splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara naglasivši značaj manifestacije za čitavu Dalmaciju. Istaknuo je da MFK pod Marjan donosi miris nove knjige.

– I više od svega bih volio da djeca u tom mirisu uživaju. Nažalost, živimo u vremenu kad smo odvojeni jedni od drugih invazivnim elektronskim medijima i znam da je čitanje sve rjeđa pojava. Zato sam iznimno sretan da se MFK odvija upravo u Splitu i već sada mogu reći da ćemo mi iz Grada podupirati sva njegova izdanja. Nadam se da će organizatorima iduće godine trebati još više prostora – poručio je Opara dodajući da on mjesečno “savlada nažalost tek jednu knjigu” te da se nada kako će u buduće pronalaziti više vremena – za libre.

Državni tajnik Ministarstva kulture, Ivica Poljičak također je stavio akcent na važnost velike književne manifestacije na Jadranu.

– Književna scena se mora decentralizirati. Ne smije sve biti u Zagrebu i to u samo jednom mjesecu. Naše ministarstvo se trudi olakšati nakladnicima da put knjige od njih do čitatelja bude što prohodniji, ali svjesni smo da distribucija nije ni toliko bitna – ako nemamo čitatelje. Cilj nam je da nacionalnom strategijom čitanja i tu sliku popravimo – kazao je Poljičak.

Nakon riječi pohvale organizatorima, proglasio je festival – otvorenim.

Na pozornicu se popela Sara Ivelić, splitska kazališna glumica. Pročitala je tri pjesme Jakše Fiamenga – „Ništa nova“, „Meni na uspomenu“ i „Zima u Komiži“.

Stihovi barda mediteranske književnosti označili su kraj svečanog otvorenja, ali i svojevrsnu uvertiru u popodnevno događanje “In memoriam: Jakša Fiamengo” koje započinje u 17 sati. Sudjeluju Joško Božanić i Siniša Vuković, a moderira Ingrid Poljanić.

U velikoj dvorani s početkom u 18 sati održat će se promocija knjige „Zemlja Zemlja“ mladog Splićanina Marka Pogačara, jednog od najprevođenijih domaćih pjesnika. Na istom mjestu sat vremena kasnije gostovat će Damir Karakaš. Predstavit će knjigu „Proslava“, djelo koje je zadnjih dana izazvalo pravu buru na književnoj sceni. Detalji svih festivalskih programa mogu se pronaći na internetskoj stranici MFK.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime