Na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu, na mjestu gdje su prije 28. godina u pokušaju proboja neprijateljskih snaga oko Vukovara smrtno stradala petorica pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave varaždinske “Roda”, održan je danas, 9. studenog, svečani program u znak sjećanja na jedan od najtužnijih dana u Domovinskom ratu za varaždinski i međimurski kraj.

U junačkoj akciji varaždinskih i međimurskih policajaca koji su se kroz Karadžićevo trebali probiti prema opkoljenom Vukovaru, smrtno su stradali pripadnici “Roda” Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac i Vlado Štampar. Dvdeset i osam pripadnika “Roda”tada je ranjeno, dok je Slavko Štrlek završio u zarobljeništvu odakle je pušten nakon sedam mjeseci provedenih u koncentracijskom logoru u Sremskoj Mitrovici.

Akcija koja je trebala dati tračak nade iscrpljenim braniteljima Vukovara, bila je pomno planirana i prema svim pokazateljima trebala je biti obavljena bez većih poteškoća i žrtava. No, dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Vijest o planiranju napada stigla je do neprijatelja. Doznavši za namjere proboja, neprijatelj je višestruko pojačao svoju obranu dovodeći na položaje nove snage u ljudstvu i tehnici.

U jutarnjim satima 9. studenog, Jedinica je počela s napadom i doživjela veliki šok. Neprijatelj je po njihovim položajima otvorio vatru iz svih raspoloživih oružja i oruđa. Započela je žestoka borba s puno jačim neprijateljem.

U takvoj, neravnopravnoj borbi, Jedinica je ipak uspjela zauzeti gotovo pola sela Karadžićeva. U poslijepodnevnim satima, u pomoć im je stiglo pješaštvo ZNG-a, ali se zbog pretrpljenih velikih gubitaka u ljudstvu i ratnoj tehnici, Jedinica morala povući na polaznu liniju.

U svečanom programu podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo obitelji poginulih policijskih službenika, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zoran Marunček i predsjednik Udruge veterana V. gardijske brigade “Sokolovi”, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova predvođeno savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. Josipom Mihaljevićem, zamjenikom glavnog ravnatelja Željkom Prša, načelnicima Policijskih uprava varaždinske i međimurske i zamjenikom načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske te izaslanikom ministra hrvatskih branitelja Antom Blažević.Počast poginulim kolegama odalo je i izaslanstvo Udruge specijalne policije “Roda”, izaslanstvo Općine Jarmina, Općine Vinica, Vukovarsko-srijemska županija te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

U župnoj crkvi Svetog Vendelina u Jarmini služena je sveta misa zadušnica za smrtno stradale pripadnike SJP “Roda”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime