SVEČANO OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA AKCIJE PERUĆA “Fascinantno je kako su se branitelji brzo organizirali i munjevitom silinom obranili branu”

U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade

Prije 25 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu Peruća. Tom brzom akcijom spriječena je katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade, piše Ferata.


Sjećanje na taj važan događaj iz Domovinskog rata upriličeno je jučer kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, veterani 126. brigade, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva predsjednice RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije splitsko-dalmatinske, općina i gradova s područja cetinskog kraja, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće. Program obilježavanja ove obljetnice, kojeg je organizirala Udruga veterana 126. brigade, započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulog branitelja Ante Buljana. Vijence su položili članovi njegove obitelji, predstavnici Udruge veterana 126. brigade i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva koja su nazočila obilježavanju.

U ime organizatora okupljenima se obratio tajnik Udruge veterana 126. brigade Filip Ratković, zahvalivši svima koji su došli na ovu svečanost. U ime domaćina obilježavanja okupljene su pozdravili načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

O vremenu prije 25 godina i samoj akciji govorio je tadašnji zapovjednik 126. brigade, umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa. Između ostalo, Škarpa je kazao kako se u posljednje vrijeme govori puno laži i poluistina o Domovinskom ratu. Najviše mu smetaju domaći novinari i političari koji, uz podršku velikosrpske propagande, blate Domovinski rat i žele ga proglasiti građanskim.

– Mi branitelji znamo tko je prvi počeo rat, tko je bio agresor, tko je ubijao naše branitelje, naše zarobljenike, civile, rušio naše kuće i crkve i tko je na kraju srušio branu. Zato ne smijemo dozvoliti, kako je Starčević davno rekao, ‘slavosrbima’, izdajicama hrvatske države i naroda, da i dalje blate Domovinski rat i kaljaju uspomenu na sve one koji su dali život za ovu domovinu. Jer svi znamo da je Domovinski rat temelj Hrvatske države. – kazao je Škarpa.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja okupljenima se obratio brigadir u miru Jozo Šerić, koji je istaknuo kako su Cetinjani i 126. brigada sudjelovali u svim važnijim akcijama obrane i oslobađanja domovine Hrvatske.– Današnje okupljanje budi emociju i tugu zbog stradanja prijatelja, ali ponos zbog hrabrosti svakog hrvatskog branitelja. Zato dragi prijatelji u znak poštovanja i sjećanja na njih, ne smijemo posustati u širenju istine o junacima i vremenima stvaranja Domovine. Ne smijemo dozvoliti da se istina, čast, dostojanstvo i vrijednosti Domovinskog rata iskrivljuju. Hvala svima koji ste bili tu kad je trebalo, a vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodnu Hrvatsku. – kazao je Šerić.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na ovoj svečanosti bio je umirovljeni satnik HV-a Boško Ramljak, koji je podsjetio na složenu ratnu situaciju koja je bila u većem dijelu Dalmacije i na zasluge sinjske brigade u ključnim vojnim operacijama koje su se u to vrijeme provodile.– Veliki dio 126. brigade je sudjelovao na operacijama u zadarskom zaleđu tako da je fascinantno kako su se brzo organizirali i sa oslabljenom tehnikom koju su tada imali uspjeli tako munjevitom silinom obraniti branu Peruća. Trebamo se svi potruditi da mladim generacijama prenesemo istine o Domovinskom ratu jer je samo to trajna vrijednost za našu budućnost. – istaknuo je Ramljak.

Obilježavanje 25. obljetnice akcije “Peruća” nastavljeno je u restoranu Kennedy u Potravlju gdje je postavljena izložba ratnih fotografija i prikazivanje dokumentarnog filma o akciji Peruća, piše Ferata.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0