Prigodnim programom danas je obilježen Dan Gradskog kotara Sirobuja i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, nebeskog zaštitnika ovog dijela Splita.

Ispred spomen ploče mladog poginulog branitelja Luke Vranješa počeo je službeni dio obilježavanja i to polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. U ime Grada Splita vijenac je položio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, s predsjednikom GK Hrvojem Balićem, dožupanom Lukom Brčićem i pomoćnikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Mariom Madunićem.

VEZANI SADRŽAJ:

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom je obraćanju na svečanoj sjednici rekao kako gradska uprava pruža punu podršku čelništvu Sirobuje u realizaciji svih projekata, počevši od dječjih igrališta, uređenja i proširenja cesta i nogostupa, izgradnji reciklažnog dvorišta i dogradnji OŠ Kamen-Šine koju pohađaju djeca sa Sirobuje.

– Sve što ste odradili plod je iznimnog odricanja, radite i rješavate probleme. Novca ima kada ima pravih projekata, a Sirobuja ih ima – kazao je gradonačelnik.

Posebno inspirativan govor održao je predsjednik kotara, Hrvoje Balić. Prenosimo ga u cijelosti:

– Čini mi se kako je danas Sirobuja centar Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Raduje me što su se odazvali predstavnici Grada, Županije, susjednih gradova i općina, predstavnici svih političkih opcija iz gradskog vijeća. Volio bih kada bi uvijek bilo tako.
Sirobuja?

Sirobuja je mali istočni gradski kotar u kojem živi 3000 stanovnika i stalno raste.
Sirobuja je moj dom. Na Sirobuji sam rođen i odrastao. Isto kao što imam osjećaj pripadnosti našoj domovini, našem Splitu, tako imam i osjećaj pripadnosti našoj Sirobuji.

Hrvoje Balić
Prošle godine dobili smo povjerenje svojih susjeda za vođenjem ovog kvarta. Nije nam bilo lako. Očekivanja su bila velika. Moj prethodnik Gire je visoko postavio ljestvicu. Prije 30 godina nismo imali skoro ništa. Danas je Sirobuja poželjno mjesto za život. Imamo i kompletnu komunalnu infrastrukturu, ali kako kaže ona pjesma Tedija Spalata „uvik ništo fali“.

Sirobuja je kvart mladih. Prošle godine ovdje je rođeno 50-ak djece i to me zaista veseli. Naš prvi projekt koji smo pokrenuli bila je izgradnja igrališta za naše najmlađe. Izgradili smo ga i to se pokazalo punim pogotkom. Veseli me kada sunčanim danom prođem ovuda, čujem dječji smijeh i vidim puno igralište.

Roditelji dovode svoju djecu, a i školarcima dobro dođe za opuštanje poslije nastave. Mislim kako je Sirobuja jedinstvena po tome što na jednom mjestu imamo nešto za sve generacije. Imamo igralište za djecu predškolske dobi, nogometno igralište za djecu svih uzrasta. U ovoj dvorani djeca treniraju judo i karate. Gore iznad imamo i zog za balote za onu malo veću djecu. Ovaj prostor je mjesto susreta svih generacija.
Istaknuo bih kako smo zajedno sa športskim društvom koje djeluje u kotaru, povodom Dana Sirobuje, organizirali i niz sportskih aktivnosti. Malonogometni turnir za djecu od prvog do osmog razreda OŠ, natjecanje u graničaru i judo turnir. Na svim ovim natjecanjima uključeno je preko 250 djece.

Naše naselje uvijek je davalo vrhunske sportaše. Grad Split je prepoznao potrebe za novim sadržajima i u ovogodišnjem proračunu osigurao je sredstva za novo dječje igralište. Ozbiljno smo shvatili razvrstavanje otpada. Većina kućanstava dobila je „zelene“ kante za mješoviti komunalni otpad, imamo nekoliko zelenih otoka i gradimo nove. Održana je edukacija o razvrstavanju otpada, koja je bila odlično posjećena. Građani imaju volju i želju za razvrstavanjem.

Ovu zgradu u kojoj se sada nalazimo napravili su naši susjedi, naši očevi i djedovi. Mi to cijenimo i poštujemo i zato je redovito održavamo i stalno uređujemo njezin okoliš. Ova zgrada predstavlja centar naselja. U njoj se nalazi područna škola, liječnička ordinacija i stomatološka ordinacija.

Nedavno smo uredili i dodatni parking. Tražili smo od Grada i to je Grad prepoznao, uređenje nogostupa uz državnu cestu. Grad je osigurao sredstva za izradu idejnog rješenja kojim će se obuhvatiti i izgradnja dodatne prometne trake koja bi trebala kupiti sav promet iz sporednih ulica, izgradnju nogostupa i biciklističke staze.

Raduje me i susretljivost i dobar početak suradnje s Prometom. Razgovarali smo o uvođenju nove autobusne linije koja bi povezivala istočne dijelove Splita sa Solinom. Trenutno smo tako blizu, a opet tako daleko. Za otići sa Sirobuje ili iz Podstrane u Solin, ili Kaštela potrebno je prvo doći do centra grada i zatim presjesti. Svjestan sam problema koji i postoje te da se ništa ne može promijeniti preko noći, ali vjerujem kako će to uskoro zaživjeti.

To bi još više zbližilo Grad Split sa svojim susjednim općinama i gradovima čiji su predstavnici sada s nama. Nadam se kako će ovo malo potaknuti sto brze ostvarenje.
Problema je puno, a novaca i vremena uvijek nedostaje i zato ne bih dužio.
Hvala Vam svima na dolasku povodom proslave našeg svetog Leopolda Mandića, sveca malenog rasta ali velikog duha. Baš kao što je i naša Sirobuja – kazao je Balić zaradivši veliki pljesak.

Ivica Grubišić Gire

Bivši dugogodišnji predsjednik kotara Ivica Grubišić ovom je prigodom dodijelio zahvalnicu novinarki Nikolini Lulić za medijsko promicanje legalizacije i urbanizacije ovog dijela grada.

Uručenje nagrade novinarki Slobodne Dalmacije, Nikolini Lulić

Zahvalnica je danas dodijeljena i župniku don Josipu Delašu, za 30 godina predanog rada za Sirobuju.

Uručenje nagrade don Josipu Delašu


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime