Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Stvari koje nikad ne biste smjeli raditi s limunom - sigurno niste znali

Limun je jedna od najkorištenijih namirnica u kuhinji
D.D./Foto: Pixabay15. svibnja 2025. 21:57
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Limun je jedna od najkorištenijih namirnica u kuhinji – dodajemo ga u vodu, preljeve, kolače, ribu, čaj… No koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne biste trebali raditi s limunom, i to iz dobrih razloga, prenosi Index.

Ne cijedite limun direktno iznad jela na visokoj temperaturi

Limunov sok bogat je vitaminom C, ali je i osjetljiv na toplinu. Ako ga cijedite direktno u vruće jelo, visoka temperatura može uništiti velik dio njegovih nutrijenata. Također mu može i promijeniti okus, pa bi jelo moglo dobiti gorčinu.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Uvijek dodajte limunov sok pred kraj kuhanja ili nakon kuhanja, kad se jelo malo ohladi.

Ne ostavljajte limun u vodi satima (osobito s korom)

Popularan je trend držati kriške limuna u boci vode tijekom cijelog dana. No ako koristite limun s korom, i on ostane u vodi dulje od nekoliko sati, gorka ulja i pesticidi iz kore mogu prijeći u vodu – osobito ako limun nije organski.

Koristite oguljeni limun ili iscijedite sok i čuvajte ga u hladnjaku. Vodu s limunom najbolje je popiti unutar sat-dva.

Ne nanosite limun na kožu prije izlaska na sunce

Limunov sok je prirodno sredstvo za izbjeljivanje i često se koristi u kućnim receptima za lice, ruke ili nokte. No limun sadrži furanokumarine, spojeve koji mogu izazvati jaku reakciju na UV zračenje – poznatu kao fitofotodermatitis.

Rezultat može biti crvenilo, mrlje ili čak opekline ako nakon nanošenja limuna izađete na sunce. Ako koristite limun za kožu – radite to isključivo navečer i isperite ga temeljito prije izlaska iz kuće.

Ne stavljajte limun u posude od aluminija ili neprikladnih metala

Limunov sok je vrlo kiseo (pH oko 2) i može reagirati s aluminijem, željezom i bakrom, oslobađajući metalni okus u hranu, pa čak i štetne tvari iz posuđa.

Koristite staklene, keramičke ili nehrđajuće posude kad cijedite ili marinirate limun.

Ne ostavljajte meso predugo u marinadi s limunom

Limunova kiselina razgrađuje proteine, pa je odličan za omekšavanje mesa – ali samo kratko vrijeme. Ako ostavite meso (pogotovo piletinu ili ribu) predugo u limunovoj marinadi, ono može postati kašasto i gumasto. Idealno vrijeme mariniranja je 30 minuta do 2 sata, ovisno o vrsti mesa.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
69
Haha
6
Nice
22
What?
43
Laž
6
Sad
9
Mad
8
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Tragedija izbjegnuta za dlaku: Djevojčica se utapala u Dalmaciji
10
min
Tragedija izbjegnuta za dlaku: Djevojčica se utapala u Dalmaciji
Ivica Puljak: "Neću doći na otvaranje Žnjana, ne mogu stajati uz ljude koji su napravili sve da se ne otvori"
21
min
Ivica Puljak: "Neću doći na otvaranje Žnjana, ne mogu stajati uz ljude koji su napravili sve da se ne otvori"
Doznajemo tko bi trebao postati novi predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita. Bit će predložen na idućoj sjednici, a saznali smo i u kojoj su fazi pregovori između Kelama i HDZ-a...
39
min
Doznajemo tko bi trebao postati novi predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita. Bit će predložen na idućoj sjednici, a saznali smo i u kojoj su fazi pregovori između Kelama i HDZ-a...
Biševo domaćin izložbe koja slavi održivi turizam i prirodne ljepote
41
min
Biševo domaćin izložbe koja slavi održivi turizam i prirodne ljepote
Zatvorene popularne terme: Dječak iz Slovačke umro od amebe koja jede mozak
59
min
Zatvorene popularne terme: Dječak iz Slovačke umro od amebe koja jede mozak
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Svećenik iz Podstrane: "Najviše se preljuba događa u braku kada je žena trudna. Žao mi je što moram priznati, ali..."
    Svećenik iz Podstrane: "Najviše se preljuba događa u braku kada je žena trudna. Žao mi je što moram priznati, ali..."
    19. lipnja 2025. 15:10
  • SERIJSKO PALJENJE NA MAKARSKOM PRIMORJU SE NASTAVLJA? Planula četiri požara, pod kontrolom su
    SERIJSKO PALJENJE NA MAKARSKOM PRIMORJU SE NASTAVLJA? Planula četiri požara, pod kontrolom su
    19. lipnja 2025. 21:10
  • Preminuo Marijan Ogi Ogresta
    Preminuo Marijan Ogi Ogresta
    19. lipnja 2025. 19:01
  • U Splitu primljen prvi kandidat za trajni đakonat: Oženjen je, a evo što će biti njegova uloga u crkvi
    U Splitu primljen prvi kandidat za trajni đakonat: Oženjen je, a evo što će biti njegova uloga u crkvi
    19. lipnja 2025. 22:20
  • ZLATNI KUHAR IZ DALMACIJE Tomislav kuha srcem i sanja velike snove u konobi Kod Bajse gdje živi tradicija: "Najvažnija je namirnica. Zato inzistiramo na tome da radimo isključivo s lokalnim proizvođačima"
    ZLATNI KUHAR IZ DALMACIJE Tomislav kuha srcem i sanja velike snove u konobi Kod Bajse gdje živi tradicija: "Najvažnija je namirnica. Zato inzistiramo na tome da radimo isključivo s lokalnim proizvođačima"
    19. lipnja 2025. 18:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.