Podijelite

Odavno se po medijima piše kako se studentski domovi tijekom ljeta koriste kao privatni smještaji, ali to znači da studenti koji su mislili ostati u Splitu odrađujući neke sezonske poslove to neće moći ostvariti. Ne treba posebno spominjati kako neki ovise o tim prihodima za plaćanje daljnjeg nastavka školovanja.

Studentski centar u Splitu osigurao je 100 mjesta za studente koji imaju nastavu, ispitne rokove ili stručnu praksu, a ostala mjesta bit će vođena kao privatni smještaj. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu ogorčen je situacijom u kakvoj se nalaze neki studenti i traže da se baš njih stavi na prvo mjesto te da studentske institucije ne posluju kao firme na štetu onih zbog kojih postoje. Njihovu poruku prenosimo u cijelosti i autentično:

Čovik bi reka kako su pojmovi STUDENTSKI dom i STUDENTSKI centar jasni i razumljivi sami po sebi, ali znamo da teorija i praksa nisu uvijek usklađeni. 
S obzirom na zadnje poteze uprave, najbolje bi bilo da u tim institucijama jednostavno izbace prefiks “studentski”. Nek se zovu samo DOM ili CENTAR jer dok ima mjesta za turiste, ultraše, rodijake, ove ili one, mjesta za studente – zamislite NEMA! Ajmo se onda više prestat lagat i nazovimo stvari pravim imenom (ili izbacimo očito suvišni dio imena)…

Ma znamo mi da je njima teško razumit kako neki studenti MORAJU radit, učit i da to ne mogu obavljat po obiteljskim apartmanima, jer ih naprosto nemaju. Znamo i da je upravi priša izbacit studente na splitske ledine najkasnije do 15.7., jer moraju na godišnji, tribaju stić do svojih apartmana i dugog, toplog, ljeta… Znamo mi i da je Svjetsko, euforija te da u trenutku kada miriše na titulu, nitko ne želi mirisat studente, al opet – učili su nas u školi da kao mladi moramo ustat protiv nepravde pa eto – ustajemo!
Drage kolegice i kolege, možda vas ne zanima problem onoga kolege iz zadnje klupe, koji često zijevne, ne pije kave često s vama, ne bi on to ali mora raditi da bi sjedio s vama u predavaonici, on mora ostat radit, ali ipak – to je naš kolega. Ajmo zato pomoć priki, STUDENT NA PRVOM MISTU da STUDENTSKE institucije ne rade kao privatne firme na štetu onih ZBOG KOJIH POSTOJE!

#studentnaprvommjestu #SZST #uniST #svizaprikuPodijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime