Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Strukovne grupacije HGK - ŽK Split apeliraju na pridržavanje epidemioloških mjera: "Dobra epidemiološka slika – put i u dobru posezonu"

D.D. / Foto: Igor Jakšić19. kolovoza 2021. 11:41
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Turistička sezona premašila je i najoptimističnija očekivanja, a ono što je bjelodano svima u turističkim destinacijama potvrđuju i podaci o dolascima i noćenju turista, koji se približavaju rekordnoj 2019. godini, a u nekim je segmentima i prelaze.

Prošli je mjesec, kako su izvještavale turističke zajednice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 62 posto više dolazaka i 48 posto više noćenja nego u srpnju prošle godine. Istovremeno, to čini 77 posto dolazaka i 81 posto noćenja iz srpnja rekordne 2019. godine. Od početka godine u županiji je ostvareno 70 posto više dolazaka i 58 posto više noćenja u odnosu na prvih sedam mjeseci 2020., odnosno 51 posto dolazaka i 62 posto noćenja iz istog perioda 2019. Dobra je sezona svakako utjecala i na županijsko tržište rada, pa je tako u srpnju bilo 4,9 posto više zaposlenih u odnosu na prošlogodišnji srpanj i 2,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U situaciju na terenu aktivno su uključene i prate je strukovne grupacije HGK - Županijske komore Split, njih 11 koje su usko vezane za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu.

Prema riječima predsjednice Strukovne grupacije hotelijera ŽK Split Davine Ljubičić Đirlić, dobar je booking za rujan i listopad, iako je situacija zbog pandemije u svakom trenutku neizvjesna. Budući da se radi o mjesecima u kojima Split i županija tradicionalno bilježe dobru posjećenost, hotelijeri kao i svi ostali dionici u turizmu nadaju se što boljoj epidemiološkoj slici i produženju sezone.

Slična je situacija i u čarteru, gdje su prema riječima čarteraša liste čekanja za najam jedrilica.

Turistički boom i potražnja veća od ponude povukli su za sobom i rast cijena smještaja, hrane i ostalih turističkih usluga, čemu smo naročito svjedočili proteklih nekoliko tjedana. ''Tržište je to koje u konačnici diktira cijene, razumljivo je da nakon godinu i pol pandemije svi žele sezonu odraditi s najboljim mogućim rezultatom, ali u konačnici trebamo biti svjesni da dugoročno profitiraju oni koji nude pravi omjer kvalitete i cijene, tj. value for money. Ono za što se trebamo zalagati je razvoj održivog turizma, svijest da ono što smo baštinili trebamo ostaviti generacijama iza nas, sezona koja će trajati 365 dana i Split koji će živjeti cijelu godinu, sa zadovoljnim stanovnicima i posjetiteljima'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u ljetnim mjesecima turizam je prema prihodima i broju zaposlenih druga najznačajnija gospodarska grana, odmah iza trgovine. Prošli je mjesec u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme hrane bilo zaposleno 21.038, odnosno 12,8 posto od ukupnog broja registriranih osiguranika/radnih mjesta (164.869). Pandemija je, međutim, razotkrila sve slabosti pretjerane ovisnosti o turizmu i njegove velike podložnosti različitim vanjskim utjecajima. Stoga je uz daljnji razvoj održivog turizma, iznimno važno poticati i razvijati ostale, proizvodne, visokotehnološke i kreativne industrije, za koje jako splitsko Sveučilište, inkubatori i poduzetnički centri osiguravaju kvalitetan i stručni kadar.

Tomaš naglašava da je Komora tijekom cijele pandemije radila na komuniciranju potreba poduzetnika i njihovu povezivanju s institucijama, na lokalnom i nacionalnom nivou, te da smo zahvaljujući mjerama Vlade za očuvanje radnih mjesta i sinergijskom nastojanju svih koji stvaraju poslovno okruženje sada u situaciji da imamo sezonu van svih očekivanja, stoga je potrebno ustrajati na odgovornom ponašanju, pridržavanju mjera i procijepljenosti kako bi ovakva epidemiološka situacija, a time i interes turista za našom županijom i Hrvatskom, potrajali.

A ono što nam slijedi je pravovremena priprema za sljedeću godinu, kada se može očekivati povratak i drugih turističkih destinacija koje ove godine nisu bile tako uspješne kao mi. Uz zdravstvenu situaciju, izazov će predstavljati dostatna i kvalificirana radna snaga, kao i povećane nabavne cijene hrane i pića, građevinskog materijala a samim tim i novog građenja ili obnove, što sve u konačnici utječe na ukupnu cijenu turističkog proizvoda. S druge strane, ovogodišnje iskustvo, očekivano otvaranje i povratak dalekih destinacija, pozitivni dojmovi ovogodišnjih turista te sigurnost i privlačnost destinacije aduti su brzog oporavka turizma.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Krenula prodaja pirotehnike, već ima ozlijeđenih
24
min
Krenula prodaja pirotehnike, već ima ozlijeđenih
Profesionalac za čišćenje otkriva jednostavne trikove: Ovako će vaš dom uvijek biti čist
33
min
Profesionalac za čišćenje otkriva jednostavne trikove: Ovako će vaš dom uvijek biti čist
Strancima u Hrvatskoj u 2025. godini izdano čak 160.000 dozvola, evo iz kojih država dolaze: Nepalci na drugom mjestu
47
min
Strancima u Hrvatskoj u 2025. godini izdano čak 160.000 dozvola, evo iz kojih država dolaze: Nepalci na drugom mjestu
Nives Celzijus o odnosu s Brozovićem: 'Svako malo je kod njega u Rijadu, šalje privatni avion po nju'
1
sat
Nives Celzijus o odnosu s Brozovićem: 'Svako malo je kod njega u Rijadu, šalje privatni avion po nju'
Netko je u Splitu od danas bogatiji za gotovo 700.000 eura
1
sat
Netko je u Splitu od danas bogatiji za gotovo 700.000 eura
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    16. prosinca 2025. 08:16
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    16. prosinca 2025. 00:58
  • EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    16. prosinca 2025. 10:11
  • Kerum izlazi s Bilica i prije vikenda?
    Kerum izlazi s Bilica i prije vikenda?
    16. prosinca 2025. 15:03
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.