Zdravstveni stručnjak izdao je oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljikohidrata koji bi mogao uzrokovati pad razine šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera. Dr. Eric Berg je istražio opasnosti maltodekstrina na šećer u krvi.
Ketoza, metaboličko stanje u kojem se masti sagorijevaju za energiju umjesto glukoze, povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak tjelesne mase, bolju kontrolu šećera u krvi i smanjeni rizik od srčanih bolesti. Također je poznato da suzbija glad, povećava razinu energije i promiče zdravlje kože.
Dr. Berg je naglasio kako oni koji žele održati stabilnu razinu šećera u krvi trebaju izbjegavati maltodekstrin, piše Klix.
"Postoji taj ugljikohidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi imaju tendenciju misliti da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore od šećera", rekao je.
Dalje je objasnio ozbiljnost njegova utjecaja pozivajući se na glikemijski indeks.
"Ovaj specifični ugljikohidrat je loš i reći ću vam zašto. Pogledajmo glikemijski indeks. Gdje je šećer? Pa, konzumni šećer je oko 65, nije tako visok. Gdje je glukoza? 100. Gdje je ovaj ugljikohidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu. Drugim riječima, to je ugljikohidrat koji nije klasificiran kao šećer, ali djeluje kao šećer na mnogo pogubniji način. Što se tiče onoga što može učiniti vašem šećeru u krvi, jednostavno će ga značajno povećati. A ovaj ugljikohidrat se zove maltodekstrin", naveo je.
Maltodekstrin se nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.
"Nalazi se u modificiranom škrobu za hranu i modificiranom kukuruznom škrobu. Nalazi se u mnogim namirnicama. Stavljaju ga u mnoge proizvode 'bez šećera', iako je šećer", dodao je.
Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljikohidrata napravljena od skupine molekula šećera koje su međusobno povezane. Općenito, maltodekstrin je škrob napravljen od nekoliko šećera, koji se obično dobiva iz kukuruza, pšenice, riže, krumpira ili tapioke.
Iako maltodekstrin nije klasificiran kao šećer, može značajno povećati šećer u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera, piše Klix.
Ako se maltodekstrin dobiva iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što predstavlja dodatnu zabrinutost za one koji su osjetljivi na gluten. Maltodekstrin je bijeli škrobasti prah i svestrani sastojak hrane. Poboljšava okus, teksturu i rok trajanja te služi kao punilo, sredstvo za povećanje volumena, stabilizator i konzervans.
Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:
- pekarski proizvodi – poput peciva, krekera i granola pločica
- žitarice i napitci za doručak
- bezalkoholna zaslađena pića
- bomboni i drugi slatkiši
- mliječni proizvodi, uključujući instant puding i druga gotova jela
- preljevi za salatu, posebno kremaste vrste
- juhe i smrznuta jela
- zamjene za meso
- sportski napitci
- tjestenina
Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do prehrane bogate šećerom, s malo vlakana i puno prerađenih proizvoda.
Ovakav način prehrane može povećati rizik od visokog kolesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2. Maltodekstrin ima viši glikemijski indeks (GI) od konzumnog šećera, što znači da konzumacija hrane s maltodekstrinom može izazvati brz porast razine šećera u krvi.




