Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Stručnjaci savjetuju: Ovako ćete poboljšati okus kavi, ali i povećati njezine pogodnosti

D.D. / Foto: Pixabay19. rujna 2020. 09:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Za mnoge ljude dnevna šalica kave je neophodna i nikada je neće preskočiti. Dok neki vole dodatnu energiju koju dobivaju od kofeina, drugi samo vole njezin okus i aromu. Osim toga, kava zapravo ima mnogih prednosti. Njezina zrna bogata su antioksidansima, koji mogu pomoći podići razinu energije, ali i očuvati zdravlje mozga. Kako biste još više dobili od svoje kave, evo nekoliko načina kako poboljšati njezin okus i izvući dodatne zdravstvene benefite, prenosi MindBodyGreen.

Iako to možda neće utjecati na zdravlje, način skladištenja zrna kave sigurno može utjecati na okus. Osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Kahawa 1893 i uzgajivačica kave, Margaret Nyamumbo, otkriva: - Kisik, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kave, pa ju držite podalje od ovih elemenata. - Da biste izbjegli ova tri elementa, svježa zrna kave čuvajte u nepropusnoj, neprozirnoj posudi u smočnici, ormariću ili radnom pultu.

Kupite tamno pržena, svježa zrna kave

Nutricionistički psihijatar Uma Naidoo, MD, preporučuje kupnju tamno pečenih zrna kave za očuvanje zdravlja mozga. U usporedbi s laganim ili srednjim pečenjem, tamno pečena zrna obično imaju najniže razine akrilamida.

- Akrilamid, kemijska tvar koja nastaje pečenjem zrna kave, može inhibirati neurotransmisiju, uništiti dopaminske neurone i povećati oksidativni stres - objašnjava Naidoo.

Sameljite zrna kave prije svake pripreme

Kupnja cjelovitih zrna i svakodnevno svježe mljevenje najbolji je način za optimizaciju okusa kave. - Mljevena kava brzo gubi okus, u osnovi je ustajala dok dođe do vas - kaže Nyamumbo. Dok cijela zrna dulje zadržavaju svoj okus, produžujući vijek trajanja kave.

Neka bude hladna

Hladna kava ima oko 65 posto manje kiselosti od uobičajene vruće kave, kaže registrirani dijetetičar Nour Zibdeh. To može olakšati rad crijeva i olakšati konzumaciju kave osobama s refluksom kiseline. No hladna kava ne znači da je morate piti hladnu, to se odnosi samo na proces proizvodnje. Kavu uvijek možete zagrijati nakon procesa proizvodnje.

Pokušajte s mikrodoziranjem

Umjesto da popijete dvije pune šalice kave rano ujutro stručnjaci preporučuju mikrodoziranje kofeina, odnosno ispijanje jedne šalice kave tijekom cijelog dana. Proces pomaže eliminirati pad energije popodne te nervoze, a umjesto toga daje vam malo pojačanja tijekom dana.

Potrebno je oko 60 do 100 mg kofeina da bi se postigla optimalna energetska zona, pa mikrodoziranje može pomoći u održavanju i izgradnji te energije tijekom vremena.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
6
min
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
21
min
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
31
min
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
43
min
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
55
min
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.