Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Stručnjaci otkrili koji je najzdraviji sir, ali i koji trebate izbjegavati

Za sve ljubitelje sira
D.D. / Foto: Pixabay30. kolovoza 2023. 23:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sir je iznimno popularna namirnica diljem svijeta, no pitanje je koliko je zdravo konzumirati ga.

Prednosti sira

Sir je bogat proteinima, kalcijem, vitaminima i esencijalnim aminokiselinama, ali je i kaloričan te može biti bogat mastima i natrijem.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

“Ako uživate u siru i volite ga, može biti dobar izvor proteina i kalcija. Samo trebate paziti da ga pretjerano ne konzumirate jer se kalorije brzo mogu nagomilati”, kaže nutricionistkinja Lourdes Castro Mortillaro za CNN.

Protein u siru je dobar alternativ proteinima iz mesa jer je još uvijek životinjskog podrijetla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba, a ne može ih sintetizirati samo, prema Castro Mortillaro.

Međutim, kao i u svemu vezanom uz prehranu, ukupna ravnoteža hrane koju jedete svakodnevno trebala bi odrediti koliko sira konzumirate, objasnila je Castro Mortillaro.

Koji sir je najzdraviji

Koji sir je najzdraviji? Odgovor ovisi o vašem tijelu i njegovim prehrambenim potrebama, ali evo nekoliko savjeta stručnjaka.

1. Ricotta

I Castro Mortillaro i nutricionistica Emily Martorano smatraju da je ricotta najzdraviji sir.

Ime sira znači “kuhana ponovno”, a Castro Mortillaro objašnjava da se autentična ricotta proizvodi tretiranjem sirutke koja ostane nakon što se mlijeko (poput ovčjeg mlijeka) zgruša kako bi se proizveo sir.

Ricotta ima visoku koncentraciju sirutke proteina, koji se lako apsorbira u tijelu.

“Sirutkasti protein je jedan od najapsorbibilnijih oblika proteina i sadrži širok raspon aminokiselina”, kaže Martorano. “Stoga je ovo najbolja opcija za one koji žele graditi mišiće, snagu, ali istovremeno gubiti masnoću i kilograme”, dodala je.

2. Tvrdi sir

Castro Mortillaro vjeruje da su tvrdi sirevi poput parmezana, pecorina ili gaude također među najzdravijim opcijama, kad se umjereno konzumiraju.

Zbog manje vode i veće koncentracije, “tvrdi sirevi bit će bogatiji kalcijem i vjerojatno ćete biti siti s manjom količinom, pa vjerojatno nećete pretjerati”, kaže ona.

Međutim, budući da su koncentrirani, tvrdi sirevi također mogu imati više natrija od mekših sireva. Ako ste skloni visokom krvnom tlaku ili trebate kontrolirati unos natrija, vjerojatno bi bilo bolje birati mekši sir, kaže Castro Mortillaro.

Savjet: Izbjegavajte prerađene sireve

Ako je moguće, izbjegavajte visoko prerađene sireve poput onih u konzervi, pojedinačno zamotanih kriški i blokova koji čak ne trebaju biti rashlađeni.

“Sir u tubi, američki sir, čak i kremasti sir, pružaju minimalne količine proteina uz puno veći udio masti i natrija”, kaže Martorano.

Neki prerađeni sirevi čak nisu tehnički klasificirani kao “sir” prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, već kao “prerađeni proizvodi od sira” ovisno o udjelu stvarnog sira i drugih sastojaka.

“Uvijek je bolje svježe”, prema Martorano.

Kad je riječ o siru, umjerenost je ključna. Bolje ga je koristiti kao dodatak jelima, nego da vam on bude samostalni obrok.

“Umjesto da sir koristite kao glavni izvor hranjivih tvari, on je zapravo prilog”, rekla je Martorano za CNN. “Ako sir kombinirate s nečim drugim – povrćem, cjelovitim zrnima – to će ga učiniti zadovoljavajućim, punim obrokom”, objasnila je, piše N1.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
1
Nice
0
What?
1
Laž
0
Sad
1
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ova javna vatrogasna postrojba ima pravi "baby boom": "Malo bake uskaču, ali ide"
2
sat
Ova javna vatrogasna postrojba ima pravi "baby boom": "Malo bake uskaču, ali ide"
Vremenska "koplja" nad nam se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
2
sat
Vremenska "koplja" nad nam se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
2
sat
Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
"Jozina banda" puni džepove zlatom
2
sat
"Jozina banda" puni džepove zlatom
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
5
sat
Nemanja iz Banje Luke je junak najvećeg hrvatskog kluba u BiH. Ovo je priča o Zrinjskom iz Mostara
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    Novosti iz Jadrolinije: Uvodi se katamaranska linija do Ancone
    18. prosinca 2025. 12:46
  • Preminuo otac Marija Pašalića
    Preminuo otac Marija Pašalića
    18. prosinca 2025. 12:19
  • U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    U parku u dalmatinskom gradu pronađene grobnice iz rimskog doba. Pogledajte fotografije
    18. prosinca 2025. 13:01
  • NALOG GRADONAČELNICE Prebojani znakovi HOS-a te grbovi Vukovara i Škabrnje u Supetru: "Njih pet-šest pojedinaca, odjevenih u crno, pokušalo se staviti iznad institucija i uvesti svoju samovolju"
    NALOG GRADONAČELNICE Prebojani znakovi HOS-a te grbovi Vukovara i Škabrnje u Supetru: "Njih pet-šest pojedinaca, odjevenih u crno, pokušalo se staviti iznad institucija i uvesti svoju samovolju"
    18. prosinca 2025. 11:39
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.