Studentica je umrla nakon što su je napala čak tri morska psa dok je plivala na Bahamima. Jordan Lindsey (21) iz Kalifornije otputovala je sa svojom obitelji na odmor kada su je napali morski psi dok je ronila. Pretrpjela je stravične ozljede u napadu – otkinuta joj je desna ruka, odgrizen joj je i dio lijeve ruke, izgrizene noga i stražnjica. Na rutinskom i uobičajenom izletu tijekom kojega turisti rone kako bi vidjeli lokalnu znamenitost, divlje svinje koje plivaju, sve se činilo u redu. Međutim, situacija se preokrenula u trenu.

Njezini su roditelji rekli da su vidjeli kako joj se morski psi približavaju, te su joj vikali kako bi je upozorili, međutim nije ih čula na vrijeme. Odvezli su je u obližnju bolnicu gdje je proglašena mrtvom – piše Daily Mail, a javlja VL.

– Možemo potvrditi da je američka građanka na Bahamima podlegla teškim ozljedama nakon napada morskog psa 26. lipnja – rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Među turistima na istome brodu bila je i Jace Holton (32), koja je za The Sun ispričala kako je na istome mjestu ronila samo 45 minuta poslije.

– Ronila sam malo kasnije na istome mjestu, a onda su nam ljudi u panici počeli govoriti kako se dogodio napad te da je djevojka prilično gadno ozlijeđena – rekla je Jace.

Tigrasti morski pas, psina koja je usmrtila Jordan, među najopasnijima je na svijetu, a nakon velike bijele psine prvi po broju ljudskih žrtava. Obično dosegne dužinu od oko pet metara. Ime su dobili po tigrastim prugama koje se uglavnom nalaze na mladim morskim psima. Što su stariji, pruge sve više nestaju. Žive u tropskim i suptropskim vodama širom svijeta, dugački su između tri i šest metara, prosječno teški između 380 i 635 kilograma. U prosjeku žive pedesetak godina. U Jadranskom moru su rijetki i uglavnom se pojavljuju ako zalutaju u potrazi za hranom. Zubi tigrastog morskog psa toliko su oštri da poput pile mogu prepiliti oklop morskih kornjača. Hrane se drugim morskim psima, meduzama, školjkama, rakovima, ribama, tuljanima, ali i svim kopnenim životinjama poput kućnih ljubimaca, konja, krava i ostalih sisavaca koji završe u moru. Odnosi se to i na ljude.

Jordanino tijelo prevezeno je u bolnicu ”Princess Margaret” radi obdukcije, a zatim će ga američka ambasada prevesti u Kaliforniju.

– Zvala se Jordan Linsey i već nam toliko nedostaje. Bila je tako brižna. Ironično je što su je ubili morski psi jer je Jordan inače obožavala sve životinje – kazao je njezin otac Michael Lindsey. Njezina je sestra Madison na stranici ”GoFundMe” tražila pomoć za financiranje troškova njezina pogreba.

– Jordanino tijelo treba biti prevezeno od Bahama do Kalifornije, što je vrlo skupo. Iz tog je razloga postavljena ”GoFundMe” stranica. Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala vam – kazali su iz obitelji.

Jace Holton fotografirala je morske pse u vodi nakon napada te kaže da je nekoliko radnika na brodu skočilo u vodu kako bi spasilo Jordan, a onda je stigla pomoć koja ju je prevezla u bolnicu, no bilo je prekasno jer su ozljede bile fatalne.

– Voljela bih da sam joj nekako mogla pomoći. To je sve skupa izgledalo strašno, svi su oko mene bili u šoku – kazala je Holton.

Istraga je još uvijek u tijeku, a Lindsey je bila jedina žrtva napada. Ministarstvo turizma u Bahamima izrazilo je sućut obitelji. Njezina smrt bila je prva ovakve prirode nakon više od desetljeća na Bahamima. Turisti na Bahamima često odlaze plivati i roniti sa svinjama, što je ondje jedna od većih atrakcija. Među poznatim posjetiteljima bili su primjerice Tamara Ecclestone, Kim Kardashian, a od naših blogerica Sonja Kovač, javlja VL.1 KOMENTAR

  1. Recite to profesoru dr. Alenu Soldi, iz Oceanografskog Instituta – Split, pa će van se nasmijat u facu, jer po njemu jadranske vrste su bezopasne. Zašto se taj čovik sprda s opasnošću u moru, nije poznato, ali da se isčitati iz njegovih novinskih kolumni, koju radije piše nego znanstvenu knjigu.Dr.Soldo, je znanstv.suradnik OTVORENOG MORA i Slobodne Dalmacije.

Comments are closed.