Od konca ožujka, kada je sletio prvi zrakoplov iz Šangaja kojim je dopremljeno 12,5 tona medicinske opreme potrebne za borbu protiv Covid-19 virusa, u Hrvatsku je iz Kine isporučeno ukupno preko 400 tona zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, nazuvaka, dezinficijensa i druge opreme, piše Faktograf.

Koliko je ta oprema plaćena, točnije koliko košta, primjerice zaštitna maska ili rukavica, proglašeno je državnom tajnom.

Novinari Faktografa su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Vladu i Stožer civilne zaštite zatražili detalje o nabavci medicinske opreme. Ministarstvo gospodarstva je vrlo opsežno odgovorilo na upit, navodi Faktograf, ali taj odgovor mahom je koncentriran na objašnjavanje zbog čega tražene podatke ne mogu dati. Premda, nešto i otkrivaju.

Ukupna vrijednost robe iz Kine oko 380 milijuna kuna

Tako, „ukupna vrijednost do sada ugovorene robe iz Kine iznosi oko 380 milijuna kuna, što uključuje i troškove za dostavu robe na izravnim letovima, koji su odabrani upravo kako bi se smanjili rizici prouzročeni poremećajima na globalnom tržištu“. Hrvatska se u nabavi opreme, navode iz Ministarstva, usmjerila na izravnu suradnju s kineskim kompanijama China Meheco i Sinopharm Chongqing Medical Device.

Nabava robe iz Kine obavljena je „u bliskoj međuinstitucionalnoj suradnji Ureda predsjednika Vlade, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu te drugih nadležnih institucija“.

Ta „izravna suradnja“, kako se objašnjava, „odvija se na preporuku kineske Vlade i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Zagrebu“, jer to zbog okolnosti na globalnom tržištu Hrvatskoj pruža „najveća realno moguća jamstva isporuke robe odgovarajuće kvalitete u odgovarajućim rokovima bez posrednika“.

Na domaćem tržištu kupljena roba za 13 milijuna kuna

Dio potrebne medicinske opreme nabavljen je i na domaćem tržištu i to „od tvrtki DiploMed, Enormis, Euro energo eko, Pharmacija laboratorij, Medical and pharm trading, Pleglas, Prosco, Geneplanet, Bolhar i Tapetarija Veličan, u ukupnom iznosu od 13.026.734,38 kuna“.

Sva je roba, kako tvrde, nabavljena „po tržišnim cijenama u danom trenutku nabave“.

Ministarstvo gospodarstva pritom objašnjava kako su okolnosti i cijene na domaćem tržištu odraz stanja na globalnom tržištu, „osobito s obzirom na porijeklo robe, i one su, nažalost, izvan mogućnosti kontrole države“, piše Faktograf.

Sve bez javne nabave

Vlada je još 17. ožujka donijela Odluku o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa (točka 25.) kojom se, među ostalim, opis roba i usluga koje se nabavljaju proglašava tajnom. Na tu se odluku poziva Ministarstvo gospodarstva.

– U skladu s time, Ravnateljstvo civilne zaštite kontinuirano nalaže Ravnateljstvu za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta osiguranje sredstava na skladištu Ravnateljstva za robne zalihe i to količina koje su, prema procjeni Ravnateljstva civilne zaštite, potrebne svim službama koje sudjeluju u suzbijanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Sve količine koje su komercijalno nabavljene i koje su u Hrvatsku pristigle od 17. ožujka 2020. te sve druge pošiljke koje će pristizati u predstojećim danima i tjednima, a radi suzbijanja epidemije koronavirusa, jesu pošiljke količina robe u okvirima koje je Ravnateljstvo civilne zaštite naložilo Ravnateljstvu za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – objašnjavaju iz ministarstva.

Napominju i da je tom Odlukom Vlade nabave roba i usluga za borbu protiv koronavirusa izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi „temeljem mogućnosti koju daje članak 42. istoga Zakona, zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa Republike Hrvatske koji se ne mogu jamčiti s manje drastičnim mjerama”.

Strahuju da netko ne ukrade zaštitnu opremu

Resorno ministarstvo objašnjava i zbog čega su tajne nabave medicinske opreme za borbu protiv Covida-19 te zbog čega ne mogu odgovoriti na konkretno pitanje o točnim količinama i cijenama.

– Naime, strateške robne zalihe svake države, pa tako i Hrvatske, te njihovo stanje u danom trenutku bitno je pitanje nacionalne sigurnosti i spremnosti za suočavanje s nepredviđenim okolnostima

U ovom trenutku su okolnosti na globalnom – osobito kineskom – tržištu takve da je potražnja za zaštitnom opremom znatno povećana te da vlada izuzetno velika i neviđena konkurencija među pojedinim naručiteljima. Ugledni međunarodni mediji, poput The New York Timesa i The Guardiana, su pisali o presretanjima pošiljki zaštitne opreme, o povratku praznih aviona iz Kine, o preprodaji već kupljene robe od strane špeditera u skladištima u zračnim lukama u Kini, o rizicima međuslijetanja zrakoplova iz Kine prema Europi i sl.

Svako otkrivanje konkretne cijene koju je Hrvatska platila za pojedinu vrstu zaštitne opreme, a osobito u odnosu na robu koja je kupljena i koja se trenutno nalazi u Kini i još uvijek čeka isporuku Hrvatskoj, izložila bi nas sasvim realnom potencijalnom riziku da ta roba doživi sudbinu koju su doživjele pošiljke roba za neke druge države. Takav scenarij bi posljedično značio smanjene ili nepostojeće isporuke potrebnih roba Hrvatskoj te onda i smanjenu sposobnost zdravstvenog sustava naše države i svih drugih njezinih službi da se bave suzbijanjem epidemije koronavirusa, a time i ugrožavanje života i zdravlja građana, tj. bitnih sigurnosnih interesa države – navode

Više pročitajte ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime