Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj je konferenciji za medije Stožera pojašnjavao popuštanje mjera.

“Vodili smo računa da se to treba iskomunicirati široko s medijima i svakim građaninom. Radi se o mjerama higijene i distanciranja. U nekim objektima će se trebati nositi maske”, rekao je Krunoslav Capak.

Naveo je i primjer knjižnica gdje će biti preporuka da sve knjige budu “obučene” u najlon kako bi se mogle dezinficirati.

Što se dozvole za sportaše prve kategorije tiče, Capak je rekao da će temeljna preporuka biti veća distanca i higijena. Svlačionice i tuševi neće se moći koristiti.

Ministar Davor Božinović kaže da će se na tržnicama sada moći prodavati i svježa konzumna jaja, med, cvijeće.

Što se tiče otvaranja autoškola, to će se pitanje još dodatno razmatrati i moguća je posebna odluka o tome, rekao je Božinović. Božinović je kazao i da outleti mogu raditi već od ponedjeljka.

“Naš cilj je da kod povratka u normalu stalno radimo korak naprijed, a to ćemo raditi ako se budemo pridržavali epidemioloških pravila kako ne bismo napravili nijedan korak natrag”, istaknuo je Božinović.

Najavio je da će stožer u narednim danima ”davati puno odgovora jer vjeruju kako će imati mnogo pitanja”, pri čemu se građani moraju ponašati kako su se ponašali od početka epidemije.

Ponovio je da se odlukama Vlade omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje.

Uz to, počinju raditi postolari i krojači, a od 2. svibnja omogućava se održavanje vjerskih okupljanja.

Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati, napomenuo je Božinović, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija.

“Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama. Na tržnicama će se odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće”, zaključio je Božinović.

Capak je pojasnio kakva će pravila vrijediti za trgovine odjećom. Za prodaju odjeće Capak je rekao da je dozvoljena osim u šoping-centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu. Gdje god je to moguće će se preporučiti da se ne koriste kabine nego da se roba uzme kod kuće i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe. Rizik je najveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre, pojasnio je Capak.

Kazao je kako još nije vrijeme za rekreacijski sport i teretane.

“Što se rekreacijskog sporta i teretana tiče, naravno da smo razgovarali, ali ključna je faznost, da ne dopustimo odjednom previše toga”, kazao je Capak.

“Ne mogu komentirati hoće li se roditeljima prepustiti da odluče hoće li djeca ići u školu ili ne. Ako nam se da zadatak da napravimo mjere za otvaranje vrtića ili škola, epidemiolozi će to napraviti, ali to sigurno neće biti kao prije”, rekao je Capak o otvaranju vrtića i škola.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime