Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

'Štorije o'vinima': Splićani i njihovi gosti imat će jedinstvenu priliku kušati rijetka vina kakva su se nekad pila u Dalmaciji

Na ovoj će se bogatoj vinskoj manifestaciji predstaviti vinari s dalmatinskog područja, Omiša, Kaštela i Vrgorca
D.D. / Foto: Pixabay13. listopada 2022. 17:50
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Splićani i njihovi gosti od sutra u 18 sati imaju priliku otići na nezaboravno vinsko putovanje kroz vrijeme. Na Peškariji počinje manifestacija 'Štorije o'vinima', u sklopu prvog Mjeseca gastronomije, u organizaciji splitske Turističke zajednice i Grada Splita. Dalmatinski vinari predstavit će vina autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti, teško dostupnih u komercijalnoj ponudi, a moći će se degustirati i kupiti po festivalskim cijenama.

“Drago nam je što ćemo u Splitu, u posebnom okruženju splitske Peškarije, na manifestaciji Štorije o’ vinima ugostiti domaće vinare, uljare i OPG-ove. Ujedno ćemo imati priliku kušati vina kao i njihove proizvode, pršut, sir i soparnik. Ponosni smo na njih, njihove napore i rad. Poradit ćemo na njihovoj prepoznatljivosti i napraviti sve da svoje proizvode što bolje plasiraju na tržištu, a sve kako bi i dalje ostali nesalomljivi čuvari ognjišta i polja, a s tim i naše dalmatinske tradicije” – kazala je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Na ovoj će se bogatoj vinskoj manifestaciji predstaviti vinari s dalmatinskog područja, Omiša, Kaštela i Vrgorca. Na manifestaciji će sutra sudjelovati Turistička zajednica općine Marine u pratnji uljara - PZ Marina i OPG Rinčić, kao i KUD-a Andrija Matijaš Pauk. Ostale turističke zajednice će svoje proizvode predstavljati u sljedećim danima održavanja manifestacije Štorije o’vinima, 15. listopada (subota) kao i sljedećeg vikenda, 21. i 22. listopada (petak i subota) te ih uveličati kulturno- umjetničkim programima.

Svi koji dođu na ovu manifestaciju moći će osim vina i ulja kušati i druge dalmatinske delicije, domaći pršut, sir i soparnik. Na jednom mjestu će se okupiti niz domaćih OPG-ova s originalnim dalmatinskim proizvodima koji će se moći degustirati i kupiti po posebnim festivalskim cijenama.

Posebnost ove manifestacije je u tome što će vinari s dalmatinskog područja predstavljati vina autohtonih i skoro zaboravljenih sorti dalmatinskoga kraja. Tom prilikom moći će se degustirati vina napravljena od sorti tribidrag, kaštelanski crljenak, zlatarica vrgorska, plavca malog, grka, zlatarice blatske i još mnogo drugih vina koja je skoro nemoguće naći u komercijalnoj ponudi.

Ivan Kovač-Matela je vinogradar i vinar iz Kaštel Sućurca koji će specijalno za ovu priliku predstaviti nekoliko vrsta svojih vina. Crna vina napravljena su od autohtonih kaštelanskih sorti kaštelanskog crljenka, babice kaštelanske i glavinuše, kao i plavca malog. Bit će i bijelih vina, a posebnost će svakako, uz maraštinu, pošip i kaštelanski opol, biti i vino napravljeno od autohtone kaštelanske sorte - vlaška.

“Vina koja će posjetitelji moći kušati na splitskoj Peškariji unikatna su po tome što su sva napravljena na divljim kvascima te su ista rađena tradicionalnom tehnologijom držanja na dropu 20-ak dana. Kaštelansko crno vino, cuvee, napravljeno je od osam autohtonih kaštelanskih sorti i slovi za vino posebnog okusa. Za one koji ne znaju, Kaštela su vinorodno područje s najviše autohtonih sorti, stoga i bogata vinima posebnih mirisa i okusa. Uostalom, najbolje je doći u petak na splitsku Peškariju i kušati!” - poziva Ivan Kovač - Matela sve na degustaciju vina.

Nikša Mimica vinogradar je i vlasnik obiteljske vinarije Mimica. Vinarija Mimica svoj posao gradi na tristoljetnoj obiteljskoj tradiciji. U vinogradima koji se nalaze s južne i sjeverne strane Omiške Dinare imaju oko 25 000 trsa. Radi se o starim autohtonim sortama među kojima dominira pribidrag odnosno tribidrag u svijetu poznatiji kao zinfandel, a čiji pisani zapisi datiraju unatrag 500 godina. Bit će predstavljena i druga vina napravljena od domaćih sorti, okatac, ninčuša i muškat ruža omiška.

“Vino je užitne kakvoće, intezivne rubin crvene boje i širokog složenog bukea voćnosti s aromama suhe šljive i džema od bobičastog voća, s notama crne čokolade, kave i vanilije. Njegovano je i dozrijevano 12 mjeseci u hrastovim bačvama. Vino je to izuzetne elegancije i koncentracije. Valjani je to razlog da vinoljupci dođu na Peškariju i uživaju u vinu kakvo se nekad pilo na ovim prostorima” – kaže Nikša Mimica.

Cijela paleta dobrih vinskih okusa i mirisa, domaća dalmatinska hrana i maslinova ulja razlozi su zbog kojih će manifestaciju Štorije o’vinima posjetiti i brojni poznati Splićani. Svi će doći dati podršku vinarima kako bi stare autohtone sorte u vinogradima zaživjele te se održale i za buduće generacije.

Sva će se vina točiti i posluživati na čaše kako bi svi mogli degustirati i uživati u raritetnim vinima, uglavnom napravljenih od dalmatinskih autohtonih sorti. Zasigurno će manifestacija Štorije o’ vinima građanima podići svijest o vrijednostima i kakvoći domaćih vina te ih popularizirali u javnosti, ne samo kod kuće, već i u svijetu.

Na manifestaciji će se dijeliti i posebna brošura na hrvatskom i engleskom jeziku. U njoj će biti sadržan popis svih vinara, njihovi kontakti te opis sorti od kojih su vina napravljena. Tako će svi oni koji požele popiti čašicu domaćeg vina i van manifestacije moći i dalje biti u izravnom kontaktu s vinarima.

Manifestacija Štorije o’vinima organizira se u sklopu prvog Mjeseca gastronomije – Štorije o’spize tako da ćete nakon kušanja vina i domaćih dalmatinskih delicija još poneki gastro užitak moći potražiti i u nekom od 20-ak restorana diljem grada. Njihovi chefovi za vas pripremaju bogate mediteranske menije u kojima možete uživati sve do kraja listopada po povoljnijim cijenama.

Popis svih restorana pronađite OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VELIKA FOTOGALERIJA Evo kako je bilo na paljenju treće adventske svijeće u Đardinu
2
min
VELIKA FOTOGALERIJA Evo kako je bilo na paljenju treće adventske svijeće u Đardinu
FOTOGALERIJA Održana svečanost paljenja treće adventske svijeće u Kaštel Novom
16
min
FOTOGALERIJA Održana svečanost paljenja treće adventske svijeće u Kaštel Novom
Garcia: "Sad će biti tulum u svlačionici"
32
min
Garcia: "Sad će biti tulum u svlačionici"
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube! I to u Splitu!
37
min
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube! I to u Splitu!
Šego: "Top je osjećaj biti prvi strijelac lige"
39
min
Šego: "Top je osjećaj biti prvi strijelac lige"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Velika je gužva na peškariji, pogledajte cijene ribe
    Velika je gužva na peškariji, pogledajte cijene ribe
    13. prosinca 2025. 11:00
  • Potres na Poljudu, iz Hajduka odlazi mladi veznjak
    Potres na Poljudu, iz Hajduka odlazi mladi veznjak
    13. prosinca 2025. 10:49
  • Pobuna u Dalmaciji zbog liječnika Iranca: "Ne želi govoriti hrvatski, a oženjen je Hrvaticom"
    Pobuna u Dalmaciji zbog liječnika Iranca: "Ne želi govoriti hrvatski, a oženjen je Hrvaticom"
    13. prosinca 2025. 11:08
  • U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube! I to u Splitu!
    U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube! I to u Splitu!
    13. prosinca 2025. 20:00
  • Šuta se slikao s popularnim pjevačem, večeras će nastupiti na Pjaci
    Šuta se slikao s popularnim pjevačem, večeras će nastupiti na Pjaci
    13. prosinca 2025. 13:41
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.