Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Što se zapravo dogodi kada prekuhate jaje?

Možda nikada nećemo saznati je li kokoška ili jaje prvo došlo - ali trebamo li se brinuti? Oboje su ukusni, bogati hranjivim tvarima i mogu se pripremiti na mnogo različitih načina
D.D. / Foto: Pixabay20. rujna 2023. 09:10
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svako veliko jaje sadrži otprilike šest grama proteina, zajedno s vitaminom D i kolinom, prema Američkom udruženju za srce. Srećom, osim što su jako zdrava, jaja se mogu vrlo jednostavno pripremiti na različite načine. Međutim, ako prekuhate jaja, mogli biste uništiti sva ta ukusna jela.

Kuhanje jaja čini kako bjelanjke tako i žumanjke čvrstima i uklanja eventualne preostale bakterije, poput salmonele, tijekom procesa. Međutim, prekuhana tvrdo kuhana jaja mogu sadržavati željezni sulfid, što dovodi do karakterističnog zelenog odsjaja. Sumpor u bjelanjku reagira sa željezom u žumanjku, čineći ih zelenima i stvarajući željezni sulfid, prema New York Timesu, prenosi N1.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

No, nije opasno jesti zelene žumanjke (i nema zabilježenih slučajeva da su prekuhana tvrdo kuhana jaja naškodila bilo kome). Zapravo, Centar za sigurnost jaja napominje da “izgled jaja obično nema veze s higijenom hrane”. No, prekuhana tvrdo kuhana jaja neće biti najukusnija ili najbolje mirišljava opcija, piše Mashed.

Ako želite znati kada su tvrdo kuhana jaja prekuhana, obratite pažnju na tri glavna znaka: žumanjci su zeleni, jaja mirišu na sumpor i imaju gumenu teksturu.

Iako točno vrijeme kuhanja tvrdo kuhanih jaja nije strogo određeno, općenito se preporučuje kuhati ih 12 minuta, a zatim ih ostaviti u vrućoj vodi još 15 minuta. Prema Forrest Green Farmu, stavljanje tvrdo kuhanih jaja u ledenu kupku može pomoći da se izbjegne prekuhavanje. Osim što sprječava prekuhavanje jaja, ledena kupka trebala bi olakšati guljenje.

Ako želite znati je li jaje sirovo ili tvrdo kuhano, samo ga okrenite – tvrdo kuhano jaje lako će se okretati, dok će se sirovo jaje ljuljati zbog tekućine u ljusci, prema PA Eatsu.

Također, vrijedi napomenuti, prema Healthlineu, da prekuhana jaja mogu izgubiti dio svojih hranjivih tvari, poput željeza i proteina. “Što duže i na što većoj temperaturi kuhate jaja, to možete izgubiti više hranjivih tvari”, objašnjava Healtline. Također napominje da određene metode kuhanja, uključujući prženje u tavi, mogu dovesti do gotovog jela s višim udjelom kolesterola. Dakle, ako je to nešto što vas brine kada jedete jaja, pripazite da ih ne držite predugo na ploči štednjaka.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
1
min
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
7
min
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
22
min
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
31
min
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
44
min
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    14. prosinca 2025. 19:50
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.