Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se ne popravlja, a Nacionalni stožer trebao bi tijekom dana predstaviti najstrože mjere koje se uvode još od proljeća kako bi suzbili ogroman rast broja zaraženih i preminulih od korona virusa.
Po svemu sudeći, nove mjere zahvatit će niz područja, od ugostiteljstva, obrazovanja, kulture, prijevoza i sporta.
Sve se glasnije govori o novom zatvaranju restorana i kafića, a nekoliko splitskih ugostitelja upitali smo za komentar te najave.
IVO VRDOLJAK, vlasnik restorana Zrno Soli i Splitska Coffee & Co
- Situacija sigurno nije bajna. I bez epidemije, 11. mjesec u ugostiteljstvu često bude najlošiji mjesec u godini. Trenutno je studeni vrlo loš. Ulazimo u prosinac koji je do sada bio jedan od kvalitetnijih mjeseci, čak najkvalitetniji ako se izuzme ljetni period. Sada se dogodila situacija da se zatvaraju svi ugostiteljski objekti, a smatram da će se svi složiti da nisu prikazani niti u jednom trenutku kao žarišta.
Mi možemo kazati da nismo zabilježili niti jedan pozitivni slučaj, čak niti osobu koja je bila kontakt. Pridržavamo se svih dosadašnjih mjera i propisa. Mislim da niti u jednom trenutku nismo mjesto od kojeg bi trebalo strahovati, pogotovo kada vidimo da su neka druga mjesta poput prijevoznih sredstava i dalje svim dostupni.
Ipak, mislim da nije sada vrijeme da preispitujemo ikakve odluke. Odluka se treba držati, a na nama je da se izborimo, ako već drugi nisu mislili na nas, da to sami pokušamo.
Kako je država reagirala na proljeće, očekujem da će tako reagirati i sada, ne želim dvojiti o tome. Ovo jest svjetska nepogoda, no ukida nam se pravo na rad, pravo na privređivanje. Radi se o velikom broju ljudi koji su ovisni o ovoj djelatnosti. Pitanje je samo koliko i na koji način država to planira. Probajmo se uključiti u razgovore i dogovore, da bi dobili što bolju poslovnu situaciju za nas.
Što se tiče dostave, radili smo je tijekom proljeća, to ćemo raditi i sada. Ne toliko zbog prihoda, toliko zbog toga da ostanemo na okupu, da nas drži poduzetnički duh i zajedništvo. Trudit ćemo se raditi i moramo spremni dočekati dan kada država kaže da slijedi otvaranje.
Mjere su dogovorene do Badnjaka, isto tako za Badnjak se može dogoditi da se zatvaranje nastavi do Tri kralja, no može se dogoditi da epidemiološka slika početkom prosinca bude naglo bolja. Svakako, da bi to dočekali spremni, ne možemo sada otići na godišnji odmor. Nismo medvjed Brundo, moramo ostati budni i spremni, nema zimskog sna!
TIHOMIR LUCIĆ, vlasnik Božićnog sela, noćnog kluba i kafića
- Može li mi netko objasniti kako jedan trgovački centar može imati neograničeni broj ljudi u samome centru. Također, jedan dućan u centru može imati 89 ljudi u zatvorenom prostoru. Ja na otvorenom od 35 tisuća kvadrata mogu imati 25 ljudi. Može li mi to itko objasniti? Želio bih shvatiti kako će se virus točno proširiti na 35 tisuća kvadrata i na par kvadrata na 80 ljudi? To daje jedini zaključak, a to je da se želi uništiti ugostitelje.
Noćni klub ove godine nije bilo moguće otvoriti jer nije bilo moguće ispoštovati sve epidemiološke mjere.
Aktualna odluka o 25 ljudi na otvorenom prostoru, nebitno o površini otvorenog prostora je skandalozna. Ako ostanu takvi uvjeti, nisam siguran da ću raditi. Kompletno ugostiteljstvo je na nogama, a mislim da oni pune oko 50 posto državnog BDP-a.
Potpore su zasad samo za djelatnike. Potpore ugostiteljima i poduzetnicima ne postoje, to su bajke za malu djecu. Država za očuvanje radnih mjesta daje samo po 4 tisuće kuna po zaposleniku. A gdje su izgubljena dobit, najmovi? Imamo "milijun" parafiskalnih nameta; od HGK - kojoj se mora platiti, državu ne zanima odakle platiti.
Što se tiče vremena najavljenih novih mjera, virus će očito šetati do Božića, pa će za Božić stati, za Novu godinu će uzeti bolovanje, pa će se iza vratiti.
Jutros sam čuo da maloljetnici neće smjeti ići u ugostiteljske objekte. Znači, maloljetnik će u ugostiteljskom objektu pokupiti virus, a isti maloljetnik ga neće pokupiti u školi. Tražim od gospode Beroša, Capaka, Markotić da mi pojasne kako se ovaj virus širi i zašto se ne širi na maloljetnike u školama? Oni očito imaju sporazum s virusom ili što?
Ceh ugostitelja dao je prijedlog na PDV od 5 posto za ugostitelje sljedeće tri godine, ali nisu prihvatili. Što reći?
PETAR MAJIĆ, suvlasnik Bouli bara, Velveta i La Playe
- Podržavamo sve što je u dobrobit cijeloga društva. Ako će to pospješiti da korona što prije uspori i prođe, onda sam za, no isto tako tražimo od države da nam omogući jednostavnije plaćanje najma i PDV-a i da nam pomogne financijski. Nije nam problem pričekati da prođe ovo sve, ovako kada smo prepušteni sami sebi, teže je gledati ovu situaciju.
Ne strahujem da država neće reagirati, pretpostavljam da država uz epidemiologe najbolje sagledava ukupnu situaciju i mislim da rade sve u nekim vremenski tempiranim okvirima.
MIRJANA ALJINOVIĆ, vlasnica restorana Rus
- Prvi put su nas zatvorili na proljeće, država je malo pomogla, ali radnicima, a ne nama. Sada je to sve došlo na naplatu. Svi se ionako zatvorili u kuće, nama se smanjio dotok novca i sama ne znam je li bolje da zatvorim ili ne, s obzirom na ove mjere.
Nema fešta, sve se smanjilo na 15 ljudi, neće nitko ništa raditi, jednostavno moramo čekati bolja vremena.
Imam strpljenja, kao da me netko nešto pita. Ne plaćam najam, u svojemu sam i to je sada velika prednost.
U ovoj cijeloj situaciji dojma sam da su ugostiteljski objekti u predgrađima Splita bolje prošli nego neki u samom gradu. Smatram da je to zbog velikih najmova. Uvijek smo pomalo radili, a drugi važan faktor je prekrasno prirodno okružje...