STIGLO NEVRIJEME Obilni pljuskovi poplavili ulice u Primoštenu, bura do 150 km/h remeti promet na moru i kopnu!

Puše najjača bura posljednjih nekoliko mjeseci

Hladna fronta stigla je do Jadrana i donijela najavljenu promjenu vremena. Već se protekle noći naoblačilo u unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Jadranu. Tamo su do sredine dana ponegdje pale veće količine kiše, ponegdje i preko 40 litara po kvadratnom metru. U 12 sati u unutrašnjosti zemlje je prohladno s temperaturama od 8 u Gorskom kotaru do 13°C u Međimurju gdje je već nastupilo razvedravanje.


Temperature zraka u 12 sati (Pljusak.com)

Hladna fronta se sredinom dana nalazi nad srednjom Dalmacijom tako da se tamo trenutno nalazi “oštra” granica toplog i hladnog zraka. Primjerice, u Šibeniku je izmjereno 17 stupnjeva, a u Makarskoj 28. Fronta se brzo širi prema jugu pa će posvuda zahladiti i više od 10 stupnjeva.

Temperaturna razlia posljednja 24 sata (Pljusak.com)

Trenutno je najhladnije na Dinari, na postaji Velika Duvjakuša uz kišu i samo 4 Celzijeva stupnja.

Područje Primoštena oko 11 sati zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme u kojem je u kratko vrijeme pala velika količina kiše. Tamo je do 12 sati pala 51 litra kiše po kvadratnom metru, pa su na prometnicama nastale bujice. Komunalne službe Općine Primošten i vatrogasci brzo su sanirali nastalu štetu. Bilo je poziva za ispumpavanje pošte, banke, nekoliko restorana…

Dvadesetak litara kiše palo je na širem području Biograda na Moru.

Uz zahlađenje i mjestimične oborine, meteorološka vijest dana je bura na Jadrana. Nakon duže vremena stigla nam je prava bura koja već izaziva probleme na moru i u cestovnom prometu. Do 12 sati udari do čak 149 km/h zabilježeni u okolici Maslenice. Na Paškom mostu bura ima udare do 144 km/h, a na Krčkom do 126 km/h. Do 12:30 sati najjači udar na Marjanu bio je 99 km/h.Olujni udari bure bilježe se od Šibenika do Omiša, trenutno bura ima udare do 80 km/h sa stalnom tendencijom jačanja.

Satelitska snimka naoblake i procjena oborina (Vrijeme & radar)

Stanje u pomorskom prometu u 12 sati:U prekidu su trajektne linije:

Prizna-Žigljen
Lopar-Valbiska
Stinica-Mišnjak.

Trajektna linija Šibenik – Kaprije – Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Katamaran na liniji Split- Bol- Jelsa s polaskom iz Splita u 16:30 za Stari Grad plovi bez pristajanja u luke Bol i Jelsa.

Zbog nepovoljnih vremenski uvjeta 24.09.2018 (ponedjeljak) brodar uvodi raniji povratak M/B Sveti Salvestar na državnoj liniji br. 612 s polaskom u 11:30 h iz uvale Porat > Uvala Salbunara > Mezoporat > Luka Komiža.

Izvješće HAK-a od 12 sati:

Zbog olujnog vjetra za sva promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27). Na naplati Posedarje u smjeru Zagreba kolona je oko 2 km, a na naplati Sveti Rok u smjeru Dubrovnika oko 1 km.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar);
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene
državna cesta DC54 Maslenica- Zaton Obrovački
Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Pozivamo vozače na oprez:

na autocesti A1, između tunela Brinje i čvora Žuta Lokva, zbog životinje
na autocesti A1, 400. km, između čvorova Bisko i Blato na Cetini u smjeru Dubrovnika, vozilo u kvaru
na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na 191. km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Lužani u smjeru Bregane, vozilo u kvaru.
na autocesti A5 između na 42.km u smjeru Osijeka, prometna nesreća.

Oprezno treba voziti po mjestimice mokrim ili vlažnim te skliskim kolnicima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, Istri i dijelu Hrvatskog primorja, Slavonije i Dalmacije. Zbog povremeno jakih padalina moguće je zadržavanje veće količinu vode na kolnicima. Odroni zemlje i kamenja mogući su duž Jadranske magistrale (DC8) i na ostalim cestama kroz gorja.

Zbog velike kolicine vode na kolniku iz smjera otoka Krka prema kopnu vozi se uz ogranicenje brzine od 30 km/h.

Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te podsjećamo da u slučaju smanjene vidljivosti (kiša, magla, oblačno vrijeme) i tijekom dana voze s uključenim kratkim svjetlima bez obzira na ljetno računanje vremena.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime