Kako je i bilo najavljeno, prolaskom hladne fronte nad Jadran je počeo pritjecati hladni kontinentalni zrak sa sjeveroistoka Europe. Označit će to početak višednevnog razdoblja niskih temperatura, povremeno uz mraz čak uz obalu i na otocima.

U Podvelebitskom kanalu bura puše s udarima do 126 km/h. Prema podacima DHMZ-a, do 16 sati u Makarskoj su najjači udari dosegli 115 km/h, Svetom Juri na Biokovu 93 km/h, Split – Marjanu 93 km/h, Čilipima 90 km/h, Dubrovniku 86 km/h, Šibeniku 72 km/h.

DHMZ: Upozorenje na vjetar i hladnoću

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm za obalu i Zagoru dao narančasti stupanj upozorenja zbog udara vjetra do 145 km/h, a za more crveni stupanj upozorenja zbog vjetra i najavljenih udara do 130 km/h. Isto vrijedi za sutra osim što je za cijelu obalu izdan žuti stupanj upozorenja zbog očekivanih minimalnih temperatura zraka ispod nule.

Bura je dosegla olujne udare na širem splitskom području. Olujni udari bure razbacali su klupe u stobrečkom parku, ali i improviziranu štalicu tamošnjih jaslica. Stobreč još pamti katastrofalnu buru koja je nanijela ogromnu štetu 5. ožujka 2015., kada je najviše stradao tamošnji kamp.

Najjači udari bure tek se očekuju u nadolazećoj noći i osobito u četvrtak ujutro.

Izvješće HAK-a od 16 sati:

Od 15:30 sati autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je za sve skupine vozila. Između vijadukta Božići i južnog dijela tunela Sveti Rok ograničenje brzine je 40 km/h.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i lokalnoj cesti LC Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

POMORSKI PROMET

U prekidu su:

trajektne linije Sumartin-Makarska i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ,
katamaranske Rijeka – Cres – Mali Lošinj i Rijeka – Rab – Novalja.

Trajekt na liniji Prapratno – Sobra, isplovit će danas u 16:00 sati umjesto u 15:00 sati.

Katamaran na liniji Split- Bol- Jelsa isplovit će u 16:00 iz Splita za Starigrad bez pristajanja u luke Bol i Jelsa.

Trajekt na liniji Prapratno-Sobra isplovit će u četvrtak 03.01.2019, na zahtjev lokalne zajednice, iz luke Sobra za Prapratno u 16:00 umjesto u 15:00 sati.

Trajekt na liniji Vis – Split, će u subotu 05.01.2019. zbog održavanja pogreba, isploviti iz Visa u 17:00 umjesto u 15:30 sati, povratno putovanje iz Splita bit će u 19:15 sati.

Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka- Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, upozoravamo vozače teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona.