S kišom i poplavama bore se i u Veneciji, u kojoj je proglašeno izvanredno stanje. Razina vode dosegnula je 160 centimetara, a najgore tek dolazi.  Poplavljeno je oko 80 posto grada, zaustavljen je promet, zatvorene su škole, trgovine i uredi.

Za sanaciju štete od poplave u Veneciji Talijanima će trebati puno više od 20 milijuna eura koliko je izdvojila vlada nakon što je proglasila izvanredno stanje. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro kazao je da je šteta u samo jednom danu porasla na oko milijardu eura te najavio kako će se otvoriti fond za obnovu u koji će moći uplatiti svi.

Ministar kulture Dario Franceschini također je posjetio Veneciju u petak i složio se da će zadaća obnove grada biti golema.

“Vidjeti ova mjesta uživo ostavlja dojam znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji”, rekao je Franceschini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata.

Poplavljenu Veneciju obišli su i talijanski političari Matteo Salvini i Silvio Berlusconi.

Poplavljen i zatvoren Trg svetog MarkaTrg svetog Marka je zatvoren. Zatvorene su i brojne škole i sveučilišta.

Plimni val visok 187 centimetara bio je najviši u posljednjih pedeset godina i oštetio je brojne spomenike, umjetnine, trgovine, restorane i domove.

Više od 80 posto grada je poplavljeno od utorka.

Venecija je mjesto pod zaštitom UNESCO-a, a talijanska vlada je proglasila izvanredno stanje u gradu.

Stanovnici čiji su domovi poplavljeni će dobiti do 5000 eura kompenzacije za nastalu štetu, a gospodarstvenici do 20.000 eura, javlja BBC.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime