STAZAMA POLJICA Znate li gdje se nalazi mistično eko-etno selo Ume? Idealno mjesto za izlet u prirodu i prošlost

S Poljičke planine "puca" veličanstven pogled na Dugi Rat, Jesenice, Podstranu, Brač, Hvar, Mosor...

U današnjoj fotoreportaži vodimo vas u napušteni tugarski zaselak Ume. “Etno-eko selo” Ume priča je o davno zaboravljenom vremenu. Iako je proces obnove napuštenih starih kuća tek u početnoj fazi, svatko tko posjeti ovu lokaciju može vidjeti da su turistički potencijali “beskonačni”.


Etno-eko sela odražavaju dalmatinsku pučku kulturu i graditeljske običaje. Sela su to koja su nastajala stoljećima, građena u skladu s prirodnim zakonitostima svoga kraja, i to je upravo ono što nude današnjim gostima – povratak prirodi obogaćenoj kulturnom tradicijom. Ume krasi i obnovljena crkvica svetog Roka koja datira iz 17. stoljeća.

Ispod samog zaseoka nalazi se ogromna površina kamenom ograđenih međa koje su danas potpuno zarasle u šumu i makiju. Priča kao i drugdje u Dalmaciji, poljoprivreda je gotovo pala u zaborav, uz Bogom danu klimu i podneblje, uvozimo sve što se uvesti da…

Ume su dobro označene info tablama, nepoznati “junak” išarao je jednu edukativnu tablu koja govori o životinjskim vrstama koje obitavaju na ovom području. Što će takvom edukacija? U gornjem dijelu sela nalazi se velika livada idealna za izletnike, a na njoj se može sjesti na postavljenom stolu i klupama.

Od Uma markirana planinarska staza vodi preko prijevoja Ostrog u staro selo Jesenice. Malo iznad Jesenica je živopisni zaselak Zeljevići.

U fotogaleriji osim Uma možete vidjeti prizore snimljene s vrha Mošnice (Poljičke planine), crkvicu Sv. Jure na Gradcu kod Gata kao i kanjon Cetine i kip Mile Gojsalić.
Moja reakcija na članak je...
Vau
25
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime