Stanje na vrgoračkom području alarmantno, cijelo selo Kokorići potpuno odsječeno od kopna

Stanje je jutros još gore negoli jučer


Situacija je na vrgoračkom području alarmantna. Zbog obilne količine kiše koja pada posljednjih dana, došlo je do poplava, a stanje je trenutno najgore u mjestu Kokorići. Podsjetimo, prvih 8 dana prosinca u Vrgorcu je palo 370 litara kiše po kvadratnom metru, što predstavlja dvostruku prosječnu mjesečnu vrijednost.


Ogromne količine oborina zabilježene su u Rašćanima i Dragljanima, nabujao je izvor Žiljin, a silna je voda potom potekla prema Bunini i Jezeru. Selo Kokorići je bilo prvo na udaru.

Upravo je stanje u Kokorićima alarmantno, voda neprestano raste, a kiša je padala cijelu noć. Na terenu su bile sve dežurne službe, a ljudi su pokušavali obraniti kuće.

Odječeno i ostalih 14 kuća

“Vodostaj je u daljnjem porastu, stanje nije baš dobro. Sada je odsječeno i ostalih 14 kuća, znači cijelo selo Kokorići je potpuno odsječeno od kopna. Kiša je padala cijelu noć, ogromne količine su pale, tako da tek u popodnevnim satima očekujemo taj dotok podzemnih voda. Trenutno su sada u rastu. Uglavnom, ekipe GSS-a iz kontinentalnih dijelova nam pristižu u pomoć, a trenutno imamo 4 plovila i borimo se s vodom”, kazao nam je Fodor Kukavica, šef makarskog GSS-a.

“Nasipi ovdje ne mogu pomoći, ovo nije Slavonija da voda ne ide preko metra. Gore voda ne ide preko metra visine, ovdje je voda gdje je najdublje možda osam metara, sad znate o kojoj se količini radi”, pojasnio nam je situaciju Kukavica.

“Bitno je da ne bude ljudskih žrtava, zato apeliram na pribranost u smislu kućnih instalacija, vode, struje, plina. Što se tiče struje, HEP je danas intervenirao i isključio pojedine ormare. Bit će spremni agregati tijekom srijede. Međutim, ako izvire sa svih strana, nema te pumpe koja može izbaciti toliku vodu. Problem je što se ne brani voda iz jednog, nego iz svih smjerova”, kazao je u utorak navečer Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca.SVE GORE STANJE KOD VRGORCA Razina vode brzo raste, očekuje se obilna kiša. Pranić: “Bitno je da ne bude ljudskih žrtava”

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
16
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime