Stalno vam se čini da se tlo trese i kad nije potres? Bez brige, niste ludi

Jedan se korisnik Twittera iz Hrvatske obratio ESMC-u (Europsko-mediteranskom seizmičkom centru) žaleći se upravo na taj problem


Hrvatska je ove godine, uz pandemiju, pretrpjela i teške potrese. Tlo se još uvijek povremeno trese, a mnogim ljudima i samo iščekivanje kad će se ponovo dogoditi potres pričinja ogroman stres. Ako se i vama ponekad čini da se tlo trese, iako nema potresa, ne brinite niste poludjeli.


Jedan se korisnik Twittera iz Hrvatske obratio ESMC-u (Europsko-mediteranskom seizmičkom centru) žaleći se upravo na taj problem.

“Je li moguće da osjećam fantomske potrese? Ne mogu se riješiti osjećaja da se tlo stalno trese?”, pitao je, javlja Index.Oni su mu odgovorili da se to može dogoditi tijekom sekvence naknadnih potresa.

“Fantomski potresi (odnosno oni koji postoje samo u vašoj glavi) su fenomen koji su objasnili psiholozi, a koji se ljudima događa tijekom sekvence naknadnih potresa. Povezani su s osjećajem tjeskobe i opreza pa osoba i najmanje podrhtavanje odmah povezuje s potresom”, navode.

Ovaj fenomen objašnjavaju i znanstvenici (seizmolozi) s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

“Potresi su jako česti, magnitude 2-2.5 po Richteru na području Republike Hrvatske godišnje ih ima više od 200 (u slučaju serije potresa ih je još i više). Isto tako, mnogi ljudi iskusit će i tzv. “fantomske potrese” tj. u jeku traumatičnog iskustva poslije potresa, osjetit će gibanje premda ga nije bilo. Inače, vrlo osjetljive osobe osjetit će potres minimalne magnitude oko 2.0 i to pretežno na višim katovima kuće. Ova serija potresa događa se u gusto naseljenom području i popraćena je zvukom (poput tutnjave ili grmljavine) pa pojedinci primijete i potrese manje magnitude”, pišu na internetskoj stranici fakulteta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime