Možda vam izgleda da je još rano pisati o bakalaru.
Ne, nije. Zbog toga što onaj tko ga voli, cijelu godinu želi uživati u specifičnom okusu.
Ja obožavam bakalar, kao i moji bližnji, tako sam bila prisiljena savladati svako zrno soli, papra, list petrusimula, a posebno bijelog luka.
Moj prvi ženski savjet, već početkom dvanaestog mjeseca skuhate bakalar, očistite i sa vodom ga zamrznite. Puno ćete olakšati jedan od ljepših mjeseci i imati više vremena za kolače, naravno i uživati u šetnji okruženi duhom Božića.
Sada ću vam opisati kako ja kuham bjanko ili na bilo, kako tko reče.
Zadnjih par godina, kupim ga već u jedanaesti mjesec, a potopim početkom dvanaestog.
Koliko ga topim ovisi o vrsti, ali nikada ispod dva dana, jedino ako je vakumiran njega je dovoljno jedan dan.
Prvo ga samo kratko prokuham da mogu skinuti kožu. Nikako puno, samo da se koža lagano guli i kosti odvoje.
Tek onda, tako očišćen stavimo kuhati. U vodu stavimo nekoliko lista lovora, par neočišćenih kapula, samo prekriženih, sol i manju šaku papra u zrnu. Koliko ćete svega staviti ovisi o količini bakalara, ovo je mjera, za težine 0.70 kg.
Kuhati oko sat vremena. Izvaditi kapulu, lovor i papar, koje zrno može ostati.
Obavezno kost koju ste odvojili isto operete i nju stavite u vodu samo da prekrije. Naravno dva lista lovora, soli, kapula i par zrna papra.
Procijedim kost od vode i kada se ohladi stavim u vrećicu, smrznuti jer će vam poslužiti za kuhanje krumpira.
Bakalar i vodu zajedno smrznem, ako vam je mali frižider u više dijelova.
Dan prije Badnjaka izvadite koliko vam treba i bez malo stresa sutra kuhate po želji. Bjanko ili na brujet.
Za brujet je bitno puno kapule i dugo, dugo dinstati kapulu, sve drugo je jednostavno i po želji.
Po meni puno kompliciraniji, iako tako ne izgleda, bjanko bakalar.
U vodu od kuhanih kostiju stavim dosta krumpira, za naših 0.70 kg stavi se oko 2 kg. Na veće komade. Sigurno neće biti dovoljno vode od kostiju, ali nema veze nadodajte obične. Glavno da krumpir pokupi miris. Ako ne želite kuhati brujet, onda možete vodu od bakalara u krumpir ubaciti da bude još bolji bjanko.
U među vremenu isjeckajte pola glavice luka (po meni je to puno, ali netko voli puno luka, ja ne) i vezicu petrusimula bez peteljki.
Sve to stavite na dva tanjurića i po želji uz maslinovo ulje i papar, naravno sol dodajete dok miješate. Sami ćete osjetiti kada vam je dovoljno začinjeno.
Cijeli krumpir zgnječite, odvojite pola i ubacite u smrvljeni bakalar.
Miješajte, čak ponekad i mikserom, ovisi volite li pjenasto ili komadiće krumpira i bakalara. Meni uvijek ostane krumpira, ali u ovim prigodama više volim koji baciti nego da mi nedostaje.
Uživajte, ako ima manje ili više soli. Nebitno! Uz ljubav i lijepe riječi nitko od dragih ljudi neće vam zamjeriti.
Ako ima više papra, bar će se svi dobro napiti i biti veseli.