SRUŠEN REKORD Prvi put u povijesti mjerenja u Dubrovniku u travnju zabilježeno 30 stupnjeva

Rekord je srušen za gotovo 4 stupnja


Prije samo tri tjedna u Dalmaciji je snijeg padao do mora, a danas je zabilježena prva ljetna temperatura ove godine. Naime, u Dubrovniku je u ranim popodnevnim satima u hladu izmjereno vrućih 30 Celzijevih stupnjeva. Na službenoj DHMZ postaji u Dubrovniku u 14 sati izmjereno je 30,2°C, što je prvi zabilježeni prvi vrući dan u travnju od početka službenih meteoroloških mjerenja. Dosadašnji rekord za travnja iznosio je 26,3°C i izmjeren je 22. travnja 2000. To znači da je današnja vrijednost “otpuhala” dosadašnji apsolutni travanjski rekord za gotovo 4 stupnja.


Najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji tijekom nedjelje (Pljusak.com)

Ovakvo službeno nezabilježeno zatopljenje u Dubrovniku tijekom travnja rezultat je kombinacije dvaju faktora. Prvi je dolazak izrazito tople zračne mase koju je potaknula ciklona sa središtem iznad sjeverne Afrike, a drugi je fenski učinak umjerene do pojačane bure koja je puhala upravo u vrijeme ovog trosatnog temperaturnog ekstrema. Oko 16 sati fenska bura je gotovo prestala, pa se temperature zraka brzo spustila za oko 7 stupnjeva.

Kretanje temperature zraka danas u Dubrovniku (DHMZ)

Toplo i vrlo toplo bilo je danas i drugdje u Dalmaciji. Do 27 stupnjeva danas je bilo u zaleđu Omiša, ali u dijelovima Dalmatinske zagore. Nešto svježije, do 24 stupnja bilo je na šibenskom i splitskom području, a najhladniji dio Dalmacije danas je bilo zadarsko području gdje temperature uglavnom nisu prelazile 20 Celzijevih stupnjeva.

Iako nas u ponedjeljak očekuje novo jugo koje u početku može imati i olujne udare, ono će donijeti umjeren pad temperature zraka u odnosu na nedjeljne vrijednosti! Opširniju tjednu prognozu pročitajte sutra na našem portalu.

Sa sjeverne Afrikeravno prema južnom Jadranu danas je stigla izrazito topla zračna masa (MeteoAdriatic)
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0