Forbes Magazin Srbija piše da je turistička sezona u državama regije već spremna. Dok se tržište rada u Srbiji suočava s nedostatkom radne snage, sezonski poslovi u susjednim zemljama postaju opcija za radnike iz Srbije.
Prema procjenama sindikata iz Hrvatske, ove će godine nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. U Crnoj Gori procjenjuje se da će biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Što je najtraženije i najplaćenije objasnio je za Forbes Magazin Miloš Turinski iz Infostuda, koji je radio ovo istraživanje.
"Istraživanje je pokazalo da će Hrvatska imati najveće potrebe, čak 40 posto veće u odnosu na prethodne godine. Samo Budva kao grad traži oko 8.000 sezonskih radnika. Najpopularnije je uvijek ugostiteljstvo, gdje su najtraženiji konobari, a s druge strane i kuhari. Tu su ujedno i najveće zarade", kaže Turinski za Forbes.
Odlične plaće
Prema njegovim riječima, kuhari mogu imati plaću i do 3.000 eura ako su šefovi i majstori svog zanata. Konobari, s druge strane, mogu imati plaću oko 1.500 eura. Turinski dodaje da je to fiksni dio plaće, ali zarada može biti veća zahvaljujući napojnicama.
"Treba uzeti u obzir i da su kod ovih zanimanja plaćeni smještaj i obrok. S druge strane, zaista su potrebna sva zanimanja vezana uz turizam. Traženi su i recepcioneri, spremačice, sobarice, ali zanimljivo je da se traže i fotografi. Naši ljudi zapravo vole raditi sezonski. Najčešće odlaze na hrvatsku obalu, budući da su uvjeti i zarada nešto bolji nego u Crnoj Gori. Često se iz sezone u sezonu vraćaju jer mogu donijeti čist novac nakon pet ili šest mjeseci rada", ističe Turinski.