Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Srpski medij: "Evo koliko naši kuhari i konobari primaju u Hrvatskoj"

Pogledajte plaće u Dalmaciji
D.D. / Foto: Pixabay, ilustracija31. svibnja 2025. 16:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Forbes Magazin Srbija piše da je turistička sezona u državama regije već spremna. Dok se tržište rada u Srbiji suočava s nedostatkom radne snage, sezonski poslovi u susjednim zemljama postaju opcija za radnike iz Srbije.

Prema procjenama sindikata iz Hrvatske, ove će godine nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. U Crnoj Gori procjenjuje se da će biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Što je najtraženije i najplaćenije objasnio je za Forbes Magazin Miloš Turinski iz Infostuda, koji je radio ovo istraživanje.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"Istraživanje je pokazalo da će Hrvatska imati najveće potrebe, čak 40 posto veće u odnosu na prethodne godine. Samo Budva kao grad traži oko 8.000 sezonskih radnika. Najpopularnije je uvijek ugostiteljstvo, gdje su najtraženiji konobari, a s druge strane i kuhari. Tu su ujedno i najveće zarade", kaže Turinski za Forbes. 

Odlične plaće

Prema njegovim riječima, kuhari mogu imati plaću i do 3.000 eura ako su šefovi i majstori svog zanata. Konobari, s druge strane, mogu imati plaću oko 1.500 eura. Turinski dodaje da je to fiksni dio plaće, ali zarada može biti veća zahvaljujući napojnicama.

"Treba uzeti u obzir i da su kod ovih zanimanja plaćeni smještaj i obrok. S druge strane, zaista su potrebna sva zanimanja vezana uz turizam. Traženi su i recepcioneri, spremačice, sobarice, ali zanimljivo je da se traže i fotografi. Naši ljudi zapravo vole raditi sezonski. Najčešće odlaze na hrvatsku obalu, budući da su uvjeti i zarada nešto bolji nego u Crnoj Gori. Često se iz sezone u sezonu vraćaju jer mogu donijeti čist novac nakon pet ili šest mjeseci rada", ističe Turinski.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
5
Haha
2
Nice
2
What?
1
Laž
1
Sad
4
Mad
12
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Solin dodijelio stipendije za 238 učenika i studenata, dvorana bila premala za sve njih
5
sek
Solin dodijelio stipendije za 238 učenika i studenata, dvorana bila premala za sve njih
U četvrtfinalu Lige prvaka hrvatski derbi Mertojak-Zaprešić
8
min
U četvrtfinalu Lige prvaka hrvatski derbi Mertojak-Zaprešić
Tafra odgovorio Hajdašu Dončiću: Tuđmanova ostavština ne gradi se zabranama i cenzurom
27
min
Tafra odgovorio Hajdašu Dončiću: Tuđmanova ostavština ne gradi se zabranama i cenzurom
Zrinka Ljutić i Leona Popović izletjele sa staze u Courchevelu
39
min
Zrinka Ljutić i Leona Popović izletjele sa staze u Courchevelu
Velika promjena u zdravstvu: Ovo će biti iznimno važno za muškarce
52
min
Velika promjena u zdravstvu: Ovo će biti iznimno važno za muškarce
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    16. prosinca 2025. 08:16
  • EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    16. prosinca 2025. 10:11
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    16. prosinca 2025. 00:58
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.