Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe izaslanstvo SDP-a Split položilo je vijenac na Spomenik palom pomorcu na Katalinića brigu. Spomenik je poznat kao svjetionik, a radi se o antifašističkom spomeniku, koji je ujedno i spomenik svim našim pomorcima koji su na Jadranu poginuli u borbi za slobodu.

– Koliko se god kod nas šutjelo o tome, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe neraskidivo su povezani. Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman nije slučajno baš 9. svibnja 1950., pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata u Europi, predstavio „Schumanovu deklaraciju“. Ta se činjenica kod nas ignorira, za razliku od drugih članica Europske unije, koje očito nisu tako „moderne“ kao dio hrvatskih antiantifašista.

Neki antifašističku borbu dovode u pitanje direktno, veličanjem NDH, dok drugi pribjegavaju „mekom“ povijesnom revizionizmu, prigovarajući zbog “vraćanja u prošlost”. Dobro znamo da takvih prigovora nema kod obilježavanja drugih povijesnih događaja značajnih za Hrvatsku od stoljeća sedmog nadalje. Od svih povijesnih događaja navedenih u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, dovodi se u pitanje jedino hrvatska antifašistička borba, odnosno uspostava temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskoga rata, izražena nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske 1941. u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske 1943.

Nažalost, oni koji osporavaju antifašističku prošlost Hrvatske, svjesno ili nesvjesno rade protiv hrvatskih nacionalnih interesa i pomažu u procesu osporavanja legitimiteta hrvatskih granica. Ne iznenađuje da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani bez ikakvih posljedica govori da su Istra i Dalmacija talijanske, kad on u Hrvatskoj ima brojne istomišljenike koji omalovažavaju hrvatsku antifašističku borbu, od kojih je vjerojatno i dobio inspiraciju za takav istup – rekao je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime