U prisutnosti mnogih zvučnih imena iz svijeta gastronomije i medija, u ponedjeljak navečer su na terasi Oleander zagrebačkoga hotela Esplanade, osmi put proglašeni laureati izbora Dobri restorani, koje je 2012. godine pokrenula Dobra hrana, magazin Nedjeljnog Jutarnjeg.

Za razliku od dosadašnjih izbora, Dobri restorani 2019. ponešto su izmijenili koncepciju pa restorani više nisu rangirani po regionalnom ključu, nego su podijeljeni u četiri kategorije: restorani visoke kuhinje, hotelski restorani visoke kategorije, tradicionalni restorani i restorani kreativne urbane kuhinje. Osim toga, proglašen je i restoran prijatelj vina, koji se ističe posebno kvalitetnom vinskom listom i servisom, a uz prva mjesta u restoranskim kategorijama najviše se iščekivalo proglašenje chefa godine. Uvedena je još jedna novost – izbor najboljeg mladog chefa, koji je prepušten već etabliranim, iskusnim chefovima, a ta je nagrada nazvana “Andrej Barbieri” u spomen na chefa koji je obilježio dobar dio povijesti moderne hrvatske gastronomije.

Chefom godine proglašen je Tvrtko Šakota koji je otvaranjem Nava ozbiljno prodrmao zagrebačku gastronomsku scenu. Prvi laureat spomenute nagrade “Andrej Barbieri” je mladi i talentirani Bruno Vokal iz dubrovačkog Restauranta 360, koji u svojoj biografiji već ima upisan restoran s tri Michelinove zvjezdice iako mu je tek 25 godina.

Restaurant 360 penjao se na pozornicu čak tri puta, i to kako bi primili nagradu za najboljeg mladog chefa, drugo mjesto u kategoriji visoke kuhinje te kao restoran s najboljom vinskom ponudom. U kategoriji kreativne urbane kuhinje slavila su čak dva splitska bistroa: Corto Maltese proglašen je najboljim, dok je Bokeria Kitchen & Wine na trećem mjestu. Između njih, na drugome mjestu, smjestio se zagrebački Brokenships pod kuharskom palicom Matije Jagića.

Povodom sjajnog uspjeha bistroa Corto Maltese, porazgovarali smo s vlasnikom Daniellom Nikollom.

– Iskreno, jako smo iznenađeni. Bili smo sumnjičavi jer su nas zvali da dođemo na dodjelu, no nismo očekivali ovo. Vidjeli smo ovdje jako puno dobrih kuhara i ugostitelja i vrlo smo ugodno iznenađeni svime što se dogodilo. Dakle, pobijedili smo u kategoriji urbane kuhinje. Upravo nam je to najdraže, da nismo svrstani u kategoriju tradicionalne spize nego u ono što baš mi jesmo, a to je “freestyle”, tj. kategorija urbane hrane – govori nam Nikolla.

Dodaje da se ne može živjeti od titula, ali da su nagrade itekako dobrodošle, osobito kada te prepozna struka.

– Nagrada je rezultat spoja struke i kuhinje, pa nam je ova nagrada tim draža.

Nikolla kaže da je bio oformljen poseban tim žirija koji je u više navrata boravio u njihovom restoranu, bez da su oni znali da su ih posjetili. Na kraju je pohvalio svoju ekipu:

– Koristim priliku da čestitam chefu Toniju Bobanu i sous-chefu Mariju Sučiću, voditelju Vedranu Cvitkoviću i cjelokupnom osoblju Corto Maltesea. Također čestitam Bokeriji, čime smo zaokružili ovu sjajnu splitsku priču – zaključio je Nikolla.

Mi se pridružujemo čestitkama nagrađenima uz želju da i sljedeće godine restorani iz Dalmacije ostvare zavidan rezultat.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime