Podjelite

Tonći Blažević, predsjednik HSLS-a Split i Hrvoje Bašić, predsjednik HSLS-ovog ogranka Ravne Njive, uputili su priopćenje za javnost u kojemu su progovorili, kako kažu, o “parking haraču” na Ravnim Njivama.

Njehovo priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično:

Problem parkinga u je Splitu odavno poznat i on nije problem samo uže gradske jezgre. Stanari Ravnih Njiva koji u nedostatku parking mjesta svoje automobile moraju parkirati na nogostupima, mogli bi pisati romane o parkingu. Špica sezone je prošla i promet u centru opao, pa su se i naši vrijedni prometni redari uputili van gradskog centra, a s njima nerijetko i Pauk služba.

Naime, stanari Hercegovačke i ulice Gradišćanskih Hrvata koji su parkirali svoje automobile na nogostupima, posljednih su dana doslovno svi bili zatrpani “čestitkama'” upozorenja o kažnjavanju od strane gradskog Prometnog redarstva. Svjesni da nemaju izbora, a ni slobodnih parking mjesta, stanari su počeli parkirati na zelenoj površini gdje se igraju djeca… Time je za redare posao sretno i propisno odrađen, no postavlja se pitanje je li uništavanje zelenih površina opravdano da bi se propisno zaštitio komad nogostupa? U zoni u kojoj je promet minimalan, a parkinga kronično nedostaje?

Apsolutno podržavamo uvođenje reda, ali netko odgovornim ljudima treba objasniti da parkinga jednostavno nema dovoljno i da je ovakvo zastrašivanje građana kaznama prozirno dokle god gradom prometuju nelegalni prijevoznici, za koje Prometno redarstvo tvrdi da je “nemoćno”. Lako je udariti represijom na malog običnog čovjeka, no one prave ilegalce ne dira nitko! Stoga HSLS Split predlaže:

1. Da se dugogodišnji projekt izmještanja postaje ŽCS-a na Ravnim njivama napokon realizira, primjerice u vojarnu Dračevac (lokacija vojarne zadovoljava potrebe ŽUC-a).

2. Na tom prostoru sagraditi garažu za okolne stanare kojom bi se značajno rješio problem parkiranja u ovom splitskom kvartu.

3. Zbog nedostatka parkinga u svim stambenim naseljima, predlažemo da se uvede dozvola ‘noćnog parkiranja’, primjerice od 21.00 – 07.00h na nogostupima ili krajnim desnim kolničkim trakama, koje po mišljenju prometnih stručnjaka mogu udovoljiti takvim odredbama.

Do tada, sve dok Prometno redarstvo ne rješi nelegalne prijevoznike i ostali prometni nered, kažnjavati građane koji nemaju izbora je isto što i naplaćivanje kazni za nenošenje zimskih lanaca na Karibima, samo zato jer je zima?! Obzirom da parkinga ima kao i snijega na Karibima, zaključak se sam nameće.


(Visited 1 times, 1 visits today)

Podjelite