Splitski epidemiolog ima dobre vijesti: “Svoje zadovoljstvo novim saznanjem želim podijeliti s građanima”

"Danas je Međunarodni dan zdravlja pa će jedna ovakva izvanredna dobra vijest biti zdušno prihvaćena" - ističe dr. Smoljanović

Piše: dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Obradom podataka i pokazatelja o kretanju korone u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) uočio sam nešto što sam primijetio i ukupno za zemlje Europske unije (EU) što sam istaknuo u posljednjem članku svoje kolumne. Posebno sam naglasio smanjenje broja zaraženih u sedmodnevnom prosjeku posljednjeg, trinaestog tjedna.

Nakon zabilježenog najvećeg broja zaraženih u ovom valu epidemije korone u SDŽ od 442 na dan prvog travnja slijede dani s manjim brojem zaraženih. Sedmodnevni prosjeci krajem trinaestog i početkom četrnaestog tjedna potvrdili su uočeni trend smanjivanja po danima.

Oprez je nalagao sačekati još rezultate testiranja makar od srijede kada se inače bilježi najveći broj zaraženih. Podatak o 314 novozaraženih u srijedu je velik broj, ali značajno manji od 442 od srijede iz 13. tjedna.

Sedmodnevni prosjek za 7. travnja bio je 230 prosječno dnevno zaraženih. Ta vrijednost je 19,3% manja od najveće zabilježene 285 drugog travnja što je značajno smanjenje od gotovo za jednu petinu.

Svoje zadovoljstvo tim saznanjem želim podijeliti s građanima naše SDŽ te sam stoga požurio isto objaviti. Uostalom, danas je Međunarodni dan zdravlja pa će jedna ovakva izvanredna dobra vijest biti zdušno prihvaćena.

Sad slijedi pitanje. Ovo je vrhunac  ovog vala, a kad možemo očekivati završetak?

Životno je pravilo da za izići iz neke teškoće treba toliko vremena koliko je bilo potrebno za ući u teškoću.Šalu na stranu, ali je poznato da ovakvi epidemijski valovi obično traju 12 do 18 tjedana. Ovdje je od sredine veljače bilo potrebno šest tjedana do vrhunca epidemijskog vala. Isto toliko treba za izići iz istog.

Može li to brže?

Može. To smo zimus doživjeli kada smo samo provedbom općih epidemioloških mjera za kraće vrijeme smanjili broj zaraženih ispod epidemijskog prosjeka. Sada još dodatno imamo specifičnu mjeru – cijepljenje.

Cjepivo može elegantno ubrzati prestanak epidemije. Međutim, moramo pričekati dovoljne doze cjepiva za učinkovito procjepljivanje makar polovice stanovnika starije dobi od 40 godina. Već je dobar dio starijih od 65 godina cijepljen, a za ovu dob bilo bi potrebno najmanje 75 .000 doza cjepiva za njihovu učinkovitu procijepljenost. Ne zaboravimo dobar broj njih je već zaražavanjem postigao otpornost.

Hrvatska – trend zaraženih koronom u smanjivanju

Kao što je jučer objavljeno za Splitsko-dalmatinsku županiju istovjetno se događa u cijeloj Hrvatskoj.

Vrhunac ovog proljetnog vala zaražavanja bio je u 13. tjednu.

Sedmodnevni prosjek na dan 7. travnja 2021. 1.559 zaraženih za 14,8 % je manji od najvišeg sedmodnevnog prosjeka 4. travnja – 1.829.

Sretan vam Dan zdravlja.

Zdravi i veseli bili.

Moja reakcija na članak je...
Vau
37
Haha
15
Hagić
13
Hmmm
5
Plač
4
Grrr
3
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime