Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije. Autorica ove jedinstvene manifestacije u doba Adventa nutricionistica Olja Martinić objašnjava:

“Postoje dvije vrste kamilice koje na ovogodišnjem Gastroadventu želimo predstaviti i implementirati u naša jela: 

njemačka kamilica – Chamomilla recutita i rimska kamilica – Chamaemelum nobile. 

Kamilica je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je nerijetko uzimamo zdravo za gotovo. 

Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban izazov je fitonutricija kojom i doslovno nudimo zdravlje na tanjuru.”

U nedjelju su drugu adventsku svijeću u novom hotelu Marvie posvećenom zdrastvenom turizmu upalili novinari tiskanih medija potpomugnuti članovima FIJET-a, a mladi chef hotela Marvie Martin Nane Grubiša pripremio je izuzetna jela s kamilicom i maslinama, piše portal Skitopisi.

U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nudit će se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O’zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park.

Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

Na otvaranju današnjeg događanja skupu se se uz nutricionisticu Olju Martinić autoricu projekta Gastroadvebnt, obratili dogradonačelnik grada Splita Nino Vela, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, direktorica hotela Marvie Diana Rubić i mladi chef restorana Marvie Martin Nane Grubiša, javlja portal Skitopisi.

Drugu svijeću su upalili tiskanih medija, potpomognuti predstavnikom FIJET-a, te predstavnicima grada i Turističke zajednice.