Split na dva dana postaje centar svjetske sportske medicine

Prvu hrvatsku konferenciju o ozljedama mozga u sportu od 15.do 17. lipnja na Medicinskom fakultetu predstavit će brojni medicinski stručnjaci iz SAD-a, Kanade, Švedske, Škotske, Irske, Italije i Hrvatske

Prvu hrvatsku konferenciju o ozljedama mozga u sportu od 15.do 17. lipnja na Medicinskom fakultetu predstavit će brojni medicinski stručnjaci iz SAD-a, Kanade, Švedske, Škotske, Irske, Italije i Hrvatske.


Cilj konferencije koja će okupiti eminentne svjetske znanstvenike iz polja kineziologije, neurologije i psihologije jest upoznati svjetsku javnost s istraživanjima na polju ozljeda mozga u sportu.

Današnjom najavom dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, prof.dr. Zoran Đogaš, kazao je kako je ova tematika u žiži javnosti poglavito jer su FIFA i UEFA pozvale na brojna istraživanja na ovom polju, te zatražile projektne prijedloge.

Ozljede mozga u kontaktnim sportovima, prvenstveno u nogometu koji je najrasprostranjeniji, pa samim time se uz njega veže najviše pitanja, problemi su koje će vrhunski stručnjaci probati iznijeti, te za iste ponuditi rješenja.

Koliko su sportovi ovakve vrste i udarci kobni za zdravlje sportaša, te koje posljedice nose sa sobom, pitanje je na koje i brojni roditelji žele znati odgovor.

Prema nekim istraživanjima djeca od 12-14 godina koja se bave nogometom u opasnosti su zbog potencijalnih udaraca u glavu, ponajviše zbog toga što se njihov mozak još uvijek razvija. Kako bi se odagnale negativne misli s ozljeda ove vrste, te djecu vratilo na sportske terene, svjetski medicinari dat će stručna objašnjenja i razmijeniti mišljenja kako bi se ušlo u pravilan pristup sportu i potencijalnim ozljedama.


Član Hrvatskog olimpijskog odbora, Željko Jerkov kazao je kako je HOO svesrdno podržao ovu konferenciju čiji je začetnik dr. Marko Herceg, Hrvat s poslovnom adresom u New Yorku.
– Ova je tema jako važna za sport, sportaše, liječnike nacionalnih reprezentacija i sportske liječnike općenito. Vrlo je važno spomenuti da ovdje nije riječ samo o nogometu, već o svim sportovima u kojima postoji izravan kontakt. Moramo znati koje su posljedice takvih ozljeda i kako preventivno djelovati – kazao Jerkov.

Najavu konferencije podržali su i profesori sa splitskog KBC-a dr. Ante Punda i Ivo Lušić koji su kazali i kako KBC Split i Medicinski fakultet u posljednje vrijeme pokušavaju što više surađivati sa sportskim klubovima u njihovu gradu.Tijekom konferencije koja će Split vinuti u centar svjetske sportske medicine, aktivno i pasivno će se sudjelovati u području medicine, neuroznanosti i psihologije, te će svi moći dati svoje mišljenje o istraživanoj temi.

Organizatori konferencije pozvali su sve zainteresirane da se pridruže dvodnevnoj konferenciji i daju svoj doprinos ovoj svjetski važnoj temi. Dvodnevna konferencija održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0