Podijelite

U splitskom Cornaro Hotelu održana je konferencija za medije projekta SIROCCO (SUSTAINABLE INTERREGIONAL COASTAL & CRUISE MARITIME TOURISM THROUGH COOPERATION AND JOINT PLANNING) financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg Mediterranean 2014-2020. O validaciji akcijskog plana i integraciji strategija, kao i zaključcima s prethodno završenog okruglog stola prisutne predstavnike medija upoznali su: Marjan Dumanić koordinator projekta u ime JU RERA S.D., Ana Jerkunica ovlaštena pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita i kapetan Vjekoslav Grgić iz Lučke Uprave Split.

Na samom početku prisutnima se obratio Marjan Dumanić koordinator projekta u ime JU RERA S.D. koji se posebno osvrnuo na razvojne aspekte jačanja kruzing turizma i potrebu čvršće i šire suradnje svih dionika na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini. Naglasak njegovog dijela izlaganja bio je na važnosti ekonomskih, okolišnih i društvenih pokazatelja utjecaja kruzing turizma na lokalno i regionalno gospodarstvo. U završnom dijelu izlaganja je istaknuo sljedeće: “Uočeni problemi i nedostaci trebaju se rješavati i otklanjati sustavno, na temelju provedenih istraživanja i analiza te sudjelovanjem svih uključenih aktera, s naglaskom na ulogu stručnjaka i akademske zajednice”.

Ana Jerkunica ovlaštena pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita posebno je naglasila važnost zajedničkog djelovanja lokalne vlasti i svih ključnih dionika u daljnjem razvoju kruzing turizma kao važnog segmenta turističke potražnje, prvenstveno radi dodatnog razvoja pratećih usluga i ponude malih poduzetnika i obrta s područja grada i dodatne promocije Splita, te svoj dio izlaganja nastavila riječima: “Sukladno Strateškom marketing planu destinacije Split 2017-2022 ključne razvojne smjernice kruzing turizma su dovršenje odgovarajuće infrastrukture za prihvat međunarodnih kruzera te optimizacija kalendara i sustava najava dolazaka međunarodnog i domaćeg kruzinga s ciljem usklađenosti sa stacionarnim turizmom radi rasterećenja glavne sezone. Optimizacija kalendara dovela bi i do osmišljavanja javnih događanja povezanih s dolascima kruzera u Split izvan glavne turističke sezone, koja bi svim putnicima boravak u gradu učinila još zanimljivijim i privlačnijim, te tako pridonijela daljnjem rastu ovog oblika turizma u našem gradu.“

Vjekoslav Grgić iz Lučke Uprave Split izrazio je svjesnost operativne odgovornosti Lučke Uprave u prihvatu brodova u luci Split, ali i velikih potencijala za promociju i daljnji razvoj turizma grada i županije, te potvrdio kako će Lučka Uprava, kao i do sada, učiniti sve što je potrebno po pitanju brige i odgovornosti za sigurnost putnika, posade i brodova za vrijeme uplovljavanja, stajanja i isplovljavanja brodova iz luke.


(Visited 1 times, 1 visits today)

Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime

tri × pet =