Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Split ima novu gastro poslasticu. Ovakve proizvode vjerojatno nikada niste kušali, a sve tajne otkrila nam je vlasnica: "Specifičan okus, lagano kiselkast, koji izaziva ovisnost"

Ovo je hit
AUGUSTIN MARKOTA / Foto: Igor Jakšić17. veljače 2025. 14:09
Andrea Mušura
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Split je dobio novu gastro poslasticu – malu zanatsku pekarnicu koja se specijalizirala za sourdough kruh i peciva. Shtruca artisan bakery nije samo još jedna pekara, već mjesto gdje se tradicija, strast i kvaliteta spajaju u savršenom zalogaju. Andrea Mušura, vlasnica i osnivačica Shtruce, otkrila je za Dalmaciju Danas kako je došla na ideju da svoju ljubav prema pečenju pretvori u ozbiljan posao.

Andrea Mušura

Što je zapravo sourdough kruh?

Sourdough kruh izrađuje se tradicionalnom metodom uzgoja startera – prirodnog kvasca koji svaki pekar svakodnevno pažljivo hrani i njeguje. Za razliku od industrijskog kvasca, sourdough fermentira duže, a sam proces pripreme traje čak dva dana. Tijesto prolazi kroz hladnu fermentaciju koja traje najmanje 12 sati, što rezultira kruhom koji je bogatiji okusom, dulje traje (čak do pet dana) i znatno je zdraviji.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"Sourdough kruh ima specifičan okus, lagano kiselkast, koji izaziva ovisnost", kaže Andrea sa smiješkom.

Od arhitekture do pekarstva

Andrea nije klasična pekarica. Studirala je arhitekturu i deset godina radila u struci, ali strast prema kuhanju i pečenju bila je jača. "Prije nekoliko godina sam pronašla svoju nišu u svemu tome. Isprva je to bio hobi, no s vremenom sam odlučila da želim da što više ljudi proba ovaj kruh. Tako se rodila ideja o zanatskoj pekari koja će raditi isključivo sourdough proizvode i pritom koristiti samo najbolje i najkvalitetnije sastojke", otkriva.

No, ljubav prema gastronomiji nije novost u njezinom životu. Andrea je 2018. godine sudjelovala u kulinarskom showu 321 kuhaj s kolegicom Barbarom, također arhitekticom, gdje su zajedno pobijedile. Danas organizira radionice izrade sourdough kruha i focaccie s poznatim splitskim kuharom Ivanom Pažaninom.

Andrea Mušura

Zašto je sourdough kruh poseban?

Osim bogatog okusa, ovaj kruh ima niz zdravstvenih prednosti. "Finalni proizvod je ukusniji, zdraviji i bolje se podnosi. Ne napuhuje, ne sadrži aditive i konzervanse te je potpuno prirodan", objašnjava Andrea.

Shtruca za sada funkcionira putem narudžbi – kruh se može naručiti i pokupiti u dogovoreno vrijeme. No, to je tek početak. "Plan mi je otvoriti prodajno mjesto koje će biti kombinacija pekare, kafića i bistroa, gdje ću prodavati kvalitetne i zdrave proizvode", najavljuje Andrea.

Split je grad koji voli pekare, a Andrea vjeruje da će sourdough postati novi trend. "U Splitu ovakvih pekara još nema puno, ali mislim da će u budućnosti ovo biti sasvim normalna stvar. Ljudi sve više paze na prehranu, žele kvalitetne proizvode i traže nešto drugačije. A ja im želim to ponuditi", zaključuje.

Andrea Mušura

Vrijedi napomenuti da Shtruca funkcionira kao proizvodnja i osigurava kruh i peciva za restorane, kafiće i dućane, a ima i slobodnu prodaju nekoliko puta tjedno, kada se naručeni proizvodi mogu preuzeti u dogovoreno vrijeme.

Najpopularniji proizvodi su miješani kruh, focaccia i cimet rolice. S obzirom na strast, trud i viziju koju ulaže u Shtrucu, ne sumnjamo da će njezin sourdough kruh uskoro postati omiljeni izbor Splićana.

2 7 shtruca 10
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
215
Haha
3
Nice
12
What?
3
Laž
6
Sad
5
Mad
7
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
35
min
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
48
min
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
1
sat
Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
1
sat
Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
ZADAR – ALKAR 83-49: Zadar uvjerljivo slavio nad Alkarom
1
sat
ZADAR – ALKAR 83-49: Zadar uvjerljivo slavio nad Alkarom
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    14. prosinca 2025. 11:50
  • Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    14. prosinca 2025. 07:19
  • POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    14. prosinca 2025. 09:33
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.