Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Split ima novu gastro poslasticu. Ovakve proizvode vjerojatno nikada niste kušali, a sve tajne otkrila nam je vlasnica: "Specifičan okus, lagano kiselkast, koji izaziva ovisnost"

Ovo je hit
AUGUSTIN MARKOTA / Foto: Igor Jakšić17. veljače 2025. 14:09
Andrea Mušura
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Split je dobio novu gastro poslasticu – malu zanatsku pekarnicu koja se specijalizirala za sourdough kruh i peciva. Shtruca artisan bakery nije samo još jedna pekara, već mjesto gdje se tradicija, strast i kvaliteta spajaju u savršenom zalogaju. Andrea Mušura, vlasnica i osnivačica Shtruce, otkrila je za Dalmaciju Danas kako je došla na ideju da svoju ljubav prema pečenju pretvori u ozbiljan posao.

Andrea Mušura

Što je zapravo sourdough kruh?

Sourdough kruh izrađuje se tradicionalnom metodom uzgoja startera – prirodnog kvasca koji svaki pekar svakodnevno pažljivo hrani i njeguje. Za razliku od industrijskog kvasca, sourdough fermentira duže, a sam proces pripreme traje čak dva dana. Tijesto prolazi kroz hladnu fermentaciju koja traje najmanje 12 sati, što rezultira kruhom koji je bogatiji okusom, dulje traje (čak do pet dana) i znatno je zdraviji.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"Sourdough kruh ima specifičan okus, lagano kiselkast, koji izaziva ovisnost", kaže Andrea sa smiješkom.

Od arhitekture do pekarstva

Andrea nije klasična pekarica. Studirala je arhitekturu i deset godina radila u struci, ali strast prema kuhanju i pečenju bila je jača. "Prije nekoliko godina sam pronašla svoju nišu u svemu tome. Isprva je to bio hobi, no s vremenom sam odlučila da želim da što više ljudi proba ovaj kruh. Tako se rodila ideja o zanatskoj pekari koja će raditi isključivo sourdough proizvode i pritom koristiti samo najbolje i najkvalitetnije sastojke", otkriva.

No, ljubav prema gastronomiji nije novost u njezinom životu. Andrea je 2018. godine sudjelovala u kulinarskom showu 321 kuhaj s kolegicom Barbarom, također arhitekticom, gdje su zajedno pobijedile. Danas organizira radionice izrade sourdough kruha i focaccie s poznatim splitskim kuharom Ivanom Pažaninom.

Andrea Mušura

Zašto je sourdough kruh poseban?

Osim bogatog okusa, ovaj kruh ima niz zdravstvenih prednosti. "Finalni proizvod je ukusniji, zdraviji i bolje se podnosi. Ne napuhuje, ne sadrži aditive i konzervanse te je potpuno prirodan", objašnjava Andrea.

Shtruca za sada funkcionira putem narudžbi – kruh se može naručiti i pokupiti u dogovoreno vrijeme. No, to je tek početak. "Plan mi je otvoriti prodajno mjesto koje će biti kombinacija pekare, kafića i bistroa, gdje ću prodavati kvalitetne i zdrave proizvode", najavljuje Andrea.

Split je grad koji voli pekare, a Andrea vjeruje da će sourdough postati novi trend. "U Splitu ovakvih pekara još nema puno, ali mislim da će u budućnosti ovo biti sasvim normalna stvar. Ljudi sve više paze na prehranu, žele kvalitetne proizvode i traže nešto drugačije. A ja im želim to ponuditi", zaključuje.

Andrea Mušura

Vrijedi napomenuti da Shtruca funkcionira kao proizvodnja i osigurava kruh i peciva za restorane, kafiće i dućane, a ima i slobodnu prodaju nekoliko puta tjedno, kada se naručeni proizvodi mogu preuzeti u dogovoreno vrijeme.

Najpopularniji proizvodi su miješani kruh, focaccia i cimet rolice. S obzirom na strast, trud i viziju koju ulaže u Shtrucu, ne sumnjamo da će njezin sourdough kruh uskoro postati omiljeni izbor Splićana.

2 7 shtruca 10
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
215
Haha
3
Nice
12
What?
3
Laž
6
Sad
5
Mad
7
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Drugačiji Advent: Pekao se soparnik, radio štrudel, mosorski čaj, a Djed Božićnjak je svoj djeci dao poklon
48
min
Drugačiji Advent: Pekao se soparnik, radio štrudel, mosorski čaj, a Djed Božićnjak je svoj djeci dao poklon
VELIKA RADOST Djed Božićnjak donio blagdansku čaroliju u Udrugu Empatija
3
sat
VELIKA RADOST Djed Božićnjak donio blagdansku čaroliju u Udrugu Empatija
Albina, Vanessa Mioč i fra Marin Karačić otvorili Advent na Pjaci molitvom i pjesmom
4
sat
Albina, Vanessa Mioč i fra Marin Karačić otvorili Advent na Pjaci molitvom i pjesmom
Prokurative 'gore': Vuco raspametio publiku
4
sat
Prokurative 'gore': Vuco raspametio publiku
FOTOGALERIJA Ovako Sinj izgleda kroz objektiv građana
4
sat
FOTOGALERIJA Ovako Sinj izgleda kroz objektiv građana
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    20. prosinca 2025. 10:27
  • Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    20. prosinca 2025. 21:35
  • Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    20. prosinca 2025. 16:07
  • VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    20. prosinca 2025. 13:12
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.