Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a od ranih jutarnjih sati u nedjelju, ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

Jedan Canadair sudjelovao je u gašenju požara koji je izbio na području naselja Zaraće na otoku Hvaru, a nakon što je požar stavljen pod kontrolu posada se uputila prema šibenskom zaleđu na najveće ovogodišnje požarište.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno su više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su sveukupno ostvarile više od 30 sati naleta te je izbačeno oko 1200 tona vode.

Na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, noćas, 28. srpnja 2019. godine u 6.00 sati, na izvanrednu dislokaciju u Šibensko-kninsku županiju Vatrogasna zajednica Karlovačke županije uputila je 24 vatrogasca s osam vozila. VZG Karlovca uputila je 13 vatrogasaca, PVZ Ogulin sedam, VZG Duga Resa jednog i DVD Vojnić tri.

10.20Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je na najvećem ovogodišnjem požaru kod šibenske Dubrave još od jučer, kazao je jutros za ŠibenikIN da je situacija na terenu sada stabilna.

– Požar bismo možda mogli već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod kontrolom. Nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i građana, jednim velikim zajedničkim radom, došli smo do rezultata, a ja bih svakako pohvalio županijskog vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

On je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave te građana koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

– Iako je situacija već bila pod kontrolom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava ‘točka na i’, tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega. Sada zapravo polako otpuštamo ljude i reorganiziramo snage na terenu – pojasnio je Tucaković.

Uz gasitelje profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi iz cijele Šibensko-kninske županije, na požarištu su i vatrogasci iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici Državnih interventnih postrojbi iz Splita, Zadra i Šibenika, uz pedesetak vojnika.

Trenutno je na terenu između 170 i 180 gasitelja.

9.30

Stanje na terenu snimio je portal ŠibenikIN.

Oko 9 sati počela je padati kiša koja bi mogla biti spasonosna na najvećem ovogodišnjem požaru kod Dubrave kraj Šibenika, koji se širi još od ranih poslijepodnevnih sati subote.

– Nadamo se jednom pravom pljusku od sat vremena koji bi mogao ugasiti ovu vatru, inače ćemo morati ostati na terenu. Kako bilo, ljudi su na terenu bez obzira na kišu sve dok sve ne bude u potpunosti ugašeno – kazao je za portal ŠibenikIN zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

Zračne snage, koje su na požarište opet pozvane čim je svanulo, vraćene su u svoje baze u Splitu i Zadru zbog nevremena.

Na terenu je i dalje oko 200 vatrogasaca kojima pomaže 50 pripadnika Hrvatske vojske.

Prema izvješću HAK-a zbog požara su zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i DC116 Zaraće-Milna.


1 KOMENTAR

Comments are closed.