ŠOSTAR: “Moramo razumjeti naše ugostitelje, gospodarstvenike, nije im lako”

"Moramo razumjeti i mlade ljude koji bi se željeli družiti, koji bi se željeli kretati", rekao je Šostar komentirajući epidemiološku situaciju


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar komentirao je najavljena opuštanje dijela epidemijskih mjera vlade i Nacionalnog stožera Civilne zaštite.


“Moramo znati jednu stvar, a to je da mi, evo jučer smo imali 12 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja. Brojke jesu bolje, ali još uvijek su postoci visoki. Još ne znamo je li novi soj virusa ušao u Hrvatsku, a znamo da je širenje puno, puno brže”, rekao je Šostar gostujući na N1.

Novi soj virusa

U vezi utvrđivanja postojanja novih sojeva virusa u Hrvatskoj, rekao je:

“Mi smo se posvetili prvenstveno brzom testiranju PCR testovima da vidimo da li virus kola u našoj populaciji ili ne. Nitko se nije bavio sekvencioniranjem.”

“Jutro sam se sastao s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković Daveom Smithom i glavna tema je bila detekcija virusa. Resorno ministarstvo je potaknulo na sastanku ekspertne grupe ovaj tjedan upravo to pitanje.”

Šostar je rekao i to da u Hrvatskoj aparate za takvo analiziranje virusa imaju Klinika za infektivne bolesti, HZJZ, “Ivan Vučetić” i Hrvatski antropološki institut.“Mi virus možemo detektirati našim PCR metodama bilo da je stari ili novi virus, na vrijeme otkriti kontakte i na taj način držati epidemiju pod kontrolom.”

Dodao je kako se ništa bitno neće promijeniti s novim sojem.“Od praktične važnosti vam ostaju maske, fizička distanca, redovita higijena ruku”, rekao je.

Dodao je da se ljudi već sad ionako drže mjera.

“Ovo je važno našim stručnjacima da mogu predvidjeti eventualno ubrzano širenje. Ali od praktične važnosti nećete dobiti niti nove mjere nećete dobiti novu metodu kojom ćete ga otkrivati, nego samo da pooštrimo mjere ako se ubrzano počne širiti”, kazao je Šostar.

Još uvijek je velik broj umrlih

“Brojke su relativno male novodijagnosticiranih. Mi gledamo postotke koliko će nam posto biti od broja testiranih pozitivnih”, rekao je.

“Ono što nas zabrinjava je još uvijek vrlo veliki broj osoba koje umiru. Jučer je bilo, čini mi se, oko 30. Vrlo brzo ćemo doseći brojku od 5000 umrlih, na što niti u najgorim scenarijima nismo računali”, rekao je Šostar.

Rekao je, međutim, i sljedeće:

“Moramo razumjeti naše ugostitelje, gospodarstvenike, nije im lako. Moramo razumjeti i mlade ljude koji bi se željeli družiti, koji bi se željeli kretati.”

Naveo je da pate i osobe u domovima za starije i nemoćne, gdje su “mjesecima zatvoreni u deset kvadrata”. Rekao je da je u Zagrebu drugom dozom cjepiva procijepljeno 4700 ljudi, od čega je 2800 korisnika domova za starije i nemoćne. Ukupno štićenika tih domova u Zagrebu je, kazao je, oko 7500, a prvom ih je dozom cijepljeno “gotovo 4000”.

Koliko je djece bilo u kontaktu s koronavirusom?

“Vrlo malo. Puno više su se zarazila u svojim slobodnim aktivnostima, gdje su bili bliži kontakti, druženja, gdje su djeca skidala masku da bi lakše komunicirala”, ustvrdio je Šostar.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime