Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Soparnik je toliko popularan da za njega znaju i izvan Hrvatske. No, malo tko zna što je plisnac, a još manje kako se izrađuje

Od srijede ujutro kreće nova rubrika Dalmacije Danas "Pečat od vrimena". Unutar nje pripremili smo serijal "Štorija o plisnacu" u četiri nastavka. Radi se o projektu u kojem nam je želja predstaviti priče, običaje, legende, ljude i lokalitete Dalmacije za koje smatramo da su nepošteno zapostavljeni ili nedovoljno zastupljeni u medijima. Projekt se realizira u suradnji s vrhunskim splitskim fotografima
R.P. / Foto: Milan Šabić i Miroslav Lelas (None Of The Above)26. prosinca 2023. 19:49
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]S[KRAJ-VELIKO-SLOVO]oparnik je danas sinonim za hranu bez koje ne može proći niti jedna ozbiljnija fešta, barem ne na širem splitskom području. Naravno, soparnik nije nastao u Splitu nego u nekadašnjoj Poljičkoj knežiji gdje je stoljećima bila sirotinjska hrana koja je u međuvremenu postala delicija koja je pod zaštitom UNESCO-a, a ima i EU zaštitu zemljopisnog podrijetla. Važno je naglasiti da su zaštićena sva tri naziva koja predstavljaju istu hranu - soparnik, zeljenik i uljenik, a nazivi se razlikuju ovisno o tome radi li se u gornjim, srednjim ili donjim Poljicima.

Dok više ili manje svi znaju što je soparnik, znatno je manje onih koji znaju što znači srodni mu plisnac. Upravo je plisnac okosnica serijala Dalmacije Danas koji kreće ove srijede, a imat će četiri nastavka u sklopu novog sadržajnog projekta “Pečat od vrimena”.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Radi se o projektu u kojem nam je želja predstaviti priče, običaje, legende, ljude i lokalitete Dalmacije za koje smatramo da su nepošteno zapostavljeni ili nedovoljno zastupljeni u medijima.

U isto vrijeme željeli smo da svi objavljeni članci budu popraćeni fotografijama na najvišim nivou, zbog čega projekt realiziramo u suradnji s agencijom za vizualno pripovijedanje None Of The Above. Fotografije su snimili Miroslav Lelas i Milan Šabić.

Prvi serijal unutar projekta “Pečat od vrimena” nosi naziv “Štorija o plisnacu”. Radi se o hrani koja je u nekim dijelovima Poljica slična soparniku, ali uz neke bitne razlike. Posljednja tri mjeseca posjetili smo Dolac Gornji u Poljicima, Žrnovnicu i Kučiće koji prvi poljički “susjedi”, ali i selo Pristeg kod Benkovca. U ovim mjestima radili su se plisnac, tituš i prisnac, a svaka od tih hrana bila je uvjetovana klimatskim specifičnostima kraja, osobito posljednjih nekoliko stoljeća. Krajevi u kojima je zima bila manje hladna i gdje je zelen poput blitve mogla preživjeti zimu imala je i bogatije sastojke, dok su ona izloženija subkontinentalnoj klimi imala kudikamo skromnije sastojke.

U prvom nastavku “Štorije o plisnacu” vodimo vas u Žrnovnicu. Naša domaćica je bila Pavenka Kovačić, rođena Amižić. Ugostila nas je u svome kominu gdje je pokazala kako se izrađuje žrnovački plisnac. On je sličan soparniku, ali u njega ide čak 2 kilograma mladog sira, te se na kraju prelije s 10 jaja. Ova kalorijska “bomba” radila se tek povremeno jer nije svaka obitelj mogla priuštiti plisnac pa se radio uglavnom na blagdan Križa ili na Praznik rada. Pavenka je među posljednjim ženama u ovom podmosorskom mjestu koja zna proceduru izrade plisnaca.

Nakon serijala o plisnacu, tijekom 2024. u sklopu rubrike "Pečat od vrimena" za naše čitetalje planiramo nove zanimljive uratke različitih tematika iz Dalmacije.

PEČAT OD VRIMENA Štorija o plisnacu (I.): Kod Pavenke na kominu u Žrnovnici - Jedna od posljednjih koja čuva tajnu višestoljetne tradicije

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
57
Haha
1
Nice
4
What?
2
Laž
4
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Mladi izbjegavaju obiteljska okupljanja za Božić. Iznenadit će vas zašto
4
sat
Mladi izbjegavaju obiteljska okupljanja za Božić. Iznenadit će vas zašto
Najveća pogreška koju radimo na kraju godine stvara nepotrebnu tjeskobu
4
sat
Najveća pogreška koju radimo na kraju godine stvara nepotrebnu tjeskobu
U grožđicama u Hrvatskoj pronađen pesticid, uklanjaju se iz prodaje
4
sat
U grožđicama u Hrvatskoj pronađen pesticid, uklanjaju se iz prodaje
Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
4
sat
Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
5
sat
Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    19. prosinca 2025. 02:06
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    19. prosinca 2025. 02:23
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.