Svog predstavnika na Svjetskom kulinarskom kupu, najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu, imao je grad Solin.

U Luksemburgu gdje se ove godine održao Svjetski kup boje svoje Hrvatske te grada Solina, a ujedno i Splitsko dalmatinske županije, branio je u individualnom programu naš Ante Ojdanić kao predstavnik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije.

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu Expogast sajma u Luksemburgu već više od 40 godina. Ove godine od 24. do 28. studenog, Luksemburg je ponovo biti mjesto susreta za preko 3 000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjetilo je preko 50 000 posjetitelja, a natjecatelji su imali priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.

– Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imamo priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama – kazao nam je brončani Ojdanić.

Hrvatske kuhare u Luksemburg vodio je Hrvatski kuharski savez. Našu su zemlju na Svjetskom kupu predstavljali Nacionalna kulinarska reprezentacija koju je činilo šest članova Nacionalnog tima, pet članova Regionalnog tima iz Varaždinske županije te deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama, a unutar ovog individualnog tima i nastupao je Ante Ojdanić. Navedimo, kako su se u Luksemburgu nalazila i četiri člana Catering tima s pratećim osobljem.

– Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, i predsjednik Saveza Damir Crleni odabrali su članove reprezentacije na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod okriljem Worldchefs-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza) – navodi Ojadnić.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili testirani su u nekoliko navrata te su spremni za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji su bili u žiriju.

– Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od 76 država koje se natjecala u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalni tim“ – što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim rezultatima, dok je veliki broj zemalja otpao zbog nedostatka mjesta – govori nam Ojdanić.

Individualni natjecatelji morali su pripremiti svečani menu u pet sljedova te finger food sljedova te četiri različita fingerfooda. Iznimke kod individualnih natjecatelja su carving majstori koji su se predstavljali sa skulpturama od voća i povrća te u kategoriji carving uživo.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva.

Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije koje će uslijediti krajem ove te početkom nove godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime