Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Smanjite račun za struju uz ove trikove za hladnjak, perilicu, pećnicu...

Kako biste uštedjeli energiju koristite kućanske uređaje pametno i pobrinite se da ih redovito čistite i održavate
D.D. / Foto: Pixabay21. listopada 2025. 09:54
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kako su hladnjaci nezaobilazni uređaj svakog suvremenog doma, a upaljeni su 24 sata tijekom 365 dana godišnje, oni troše približno 15 % električne energije u kućanstvima te zbog toga imaju znatan utjecaj na račun za električnu energiju, piše N1.

Perilica za rublje spada u najčešće korištene kućanske uređaje, a sudjeluje u jednoj desetini potrošnje električne energije u kućanstvu.

Mali kućanski uređaji mogu trošiti dosta energije.

Kako bi uštedjeli energiju koristite ove uređaje pametno i pobrinite se da ih redovito čistite i održavate, savjetuje HEP.

  • Kako bi hladnjak radio učinkovito, važno je ostaviti razmak oko 10 cm od zida te svakih pola godine očistiti prašinu sa stražnje rešetke. Ne stavljajte hladnjak u blizini izvora topline niti na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Sloj leda u hladnjaku ima izolacijski učinak pa zaleđivanje rashladnih ploča uzrokuje dodatnu potrošnju električne energije. Za svaki stupanj povećanja temperature u hladnjaku uštedjet ćete 6 % potrošnje električne energije hladnjaka.
  • Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 ˚C, a ako smanjite temperaturu za 1 ˚C možete smanjiti potrošnju energije i do 5 %.
  • Perilice rublja koriste najviše energije za zagrijavanje vode. Kako bi uštedjeli na računima za električnu energiju preporučeno je prati rublje na 30 ˚C ili 40 ˚C. Odaberite perilicu većeg kapaciteta jer se smanjuje broj ciklusa, odnosno u perilicu stane veća količina rublja u jednom pranju i troši se manje električne energije. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti kod sušenja odjeće možete uštedjeti i do 30 % električne energije.
  • Pranjem suđa u perilici troši se oko 50 % manje električne energije i do 80 % manje vode nego kod ručnog pranja. Uključite perilicu kad je u potpunosti puna te provjeravajte filtere i razinu soli u perilici kako se ne bi nakupljao kamenac na grijaćim površinama što dovodi do smanjenja učinkovitosti. Perilicu koristite na temperaturi od 50 °C do 65 °C.
  • Redovito čistite pećnicu jer zaprljane pećnice troše više energije. Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom (vrućim zrakom) koje mogu uštedjeti do 15 % energije. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 % topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu te će vaše jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju.
  • Izbjegavajte rad električnih uređaja u „stand by“ načinu rada kad god je to moguće (npr. isključite TV prilikom dužih izbivanja iz kuće). „Stand by“ način rada kod raznih kućanskih uređaja, a posebno TV, troši i do 6 % električne energije u kućanstvu.
  • Kupnja energetski učinkovitih uređaja jamči manje troškove energije tijekom životnog vijeka uređaja te manji negativan utjecaj na okoliš. Perilica rublja starija od deset godina troši i 2 puta više energije od prosječnog uređaja koji je danas dostupan na tržištu. Ako kupujete novu pećnicu, izaberite onu najvećeg energetskog razreda jer troši i do 40 % manje energije.
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
12
min
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
32
min
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
47
min
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
1
sat
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
1
sat
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.