Stigli smo do kraja siječnja, središnjeg zimskog mjeseca, a ove je godine donio sve samo ne zimu. Da se nalazimo u najhladnijem godišnjem dobu posjećao nas je tek jutarnji mraz koji je bio izražen u Zagori, ali isključivo kao posljedica temperaturne inverzije uslijed dugotrajne i stabilne anticiklone.

Današnje naoblačenje uvod je u nekoliko promjenjivijih dana.

Zanimljiva situacija dogodila se danas. Dalmatinska zagora danas je najhladniji dio zemlje. Jutros su u većem dijelu Zagore temperature zraka bile ispod 0°C, a prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Bisku je izmjereno -3°C. Danju se takva situacija zadržala. Dok su unutrašnjosti zemlje temperature zraka do čak 17°C, u Zagori je u najtoplijem dijelu dana većinom od 5 do 7°C. Na vrhu Dinare i Biokova jutros je bilo i slabog snijega uz temperaturu zraka od 0°C.

Temperature zraka u 12 sati (Pljusak.com)

Zagora je ostala najhladnija jer se naoblačilo prije svitanja, pa je hladni prizemni zrak ostao “zarobljen” ispod oblaka.

Vrlo slično će biti i u dane vikenda. Bit će umjereno do znatno oblačno. Na moru će uglavnom puhati slabo do umjereno jugo, uz obalu jugo i levant. Većinom će biti suho, ali se povremeno može očekivati i malo kiše. Zagora će i dalje biti najhladniji dio zemlje s najvišim dnevnim temperaturama zraka većinom od 7 do 11°C, uz obalu i na otocima će biti od 12 do 15°C.

U ponedjeljak će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, vjetar će biti slab. Ponedjeljak će biti najtopliji dan nadolazećeg tjedna jer će najviše dnevne temperature zraka biti većinom iznad 15°C.U utorak, osobito u drugom dijelu dana slijedi naoblačenje. Sa sjeverozapada Europe pritjecat će nam znatno hladnija zračna masa, a u južnom Jadranu će se kasno navečer stvoriti i ciklona. Zbog toga kasno navečer možemo očekivati kišu, pljuskove i grmljavinu, a kiša će u planinama prijeći u snijeg. U noći na srijedu kiša će okrenuti u snijeg u velikom dijelu Zagore. Ne isključuje se mogućnost susnježice ponegdje uz obalu. Danju će puhati umjereno do pojačano jugo, kasno navečer zapuhat će jaka do olujna bura. Danju toplo, kasno navečer osjetno zahlađenje.

Očekivana sinoptička situacija u srijedu ujutro

U prvim satima srijede još će biti kiše i snijega, a od jutra se očekuje pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka tramontana i bit će osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane.

Sunčano, ali još hladnije s olujnom burom bit će u četvrtak i petak. Noćne temperature zraka čak i uz obalu i na otocima mogle bi biti oko nule ili malo ispod.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime