SLIJEDI LI POPUŠTANJE MJERA? “Uskoro ćemo omogućiti posjete i izlaske iz domova. To je velika stvar”

Konačno dobre vijesti


Epidemiolog i član vladina znanstvenog savjeta je, gostujući u HRT-ovom Dnevniku, komentirao epidemiološku situaciju. Rekao je kako se ona, srećom, poboljšava.


– Prije šest tjedana smo bili na vrhu Europe po broju novozaraženih dnevno, mjere koji su uvedene krajem studenog su dale veliki rezultat. To nam daje razloga za zadovoljstvo, no sada imamo dva nova izazova – problemi s nabavkom cjepiva i novi sojevi koji nam ne daju mogućnost za popuštanje mjera ili za neku relaksaciju – kazao je Kolarić.

Pfizer je popodne javio da će povećati isporuku, ali neće dostići onaj tempo koji smo planirali prije.

– Dobra vijest je da će u domovima za starije biti osigurano cjepivo kako bi oni koji su primili prvu dozu mogli primiti i drugu. To nam je najranjivija skupina koju ćemo uskoro procijepiti i s drugom dozom cjepiva. Ti ljudi žive u 10 kvadrata od prošle godine, oni su najpogođeniji ovom krizom, ne svi mi koji govorimo kako nam je teško. Dva tjedna nakon što prime svoju drugu dozu cjepiva vjerujem da ćemo im omogućiti posjete i izlaske iz domova, što je velika stvar – poručio je Kolarić.

Popuštanje mjera za staračke domove

Rekao je kako je u srijedu sastanak s Povjerenstvom te da će se 10. veljače vjerojatno popustiti mjere koje vrijede za staračke domove.

– Omogućit ćemo im posjete i njima izlazak iz domova – rekao je Kolarić.Novi sojevi koronavirusa

Komentirao je nove sojeve koronavirusa.

– Južnoafrički je više mutirao, a brazilski se kasnije širi među djecom. Zato treba pričekati s popuštanjem. Tu treba biti oprezan i treba taktizirati – rekao je Kolarić.Na pitanje je li novi soj već u Hrvatskoj, rekao je kako ne zna, ali da je moguće.

– Mi sekvencioniramo genome, sutra ćemo imati sastanak oko sekvencioniranja i utvrđivanja tih novih sojeva – najavio je.

Naglasio je da PCR ne može pokazati je li riječ o novom soju, može samo potvrditi je li osoba covid pozitivna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
3
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime