Bivši hrvatski reprezentativac, potom i izbornik, Slaven Bilić priprema se sa svojim West Bromwich Albionom za utrku među velikanima engleskog nogometa. Sezona u engleskoj Premier ligi počinje sljedećeg vikenda, a tada kreće i ludnica u kojoj će omiljeni hrvatski trener imati malo slobodnog vremena te još manje minuta za razgovor.

No sada je za tportal ‘odigrao’ cijelu utakmicu i 90 minuta govorio o Leu Messiju, Hajduku, hrvatskim trenerima i izgledima Hrvatske na Euru sljedećeg ljeta.

Može li Hajduk u novoj sezoni parirati Dinamu?

– Rezultati nisu bili dobri, što sam rekao i nedavno, dok sam bio na odmoru u Hrvatskoj. Jako simpatiziram Tudora, i to kažem javno. Mislim da je jako dobar trener, u što sam se uvjerio razgovarajući s njim o nogometu. Gušt mi je razgovarati s njim o nogometu jer vidim da ima ne samo energiju, nego i znanje. Sigurno napreduje iz dana u dan, ali postoje i stvari koje mora popraviti. Međutim to je veliko trenersko znanje i on je želio doći u Hajduk. Ali znam isto tako da je u to vrijeme mogao ostati u Turskoj. Znači, imao je želju. Ali rezultati nisu bili dobri. Oni nisu razlog da se odmah mijenja. Jedan od glavnih razloga za smjenu Tudora bio je taj što su za jedan poraz manje smijenjeni Oreščanin, Vulić i Burić. Smjena Oreščanina je greška, smjena Vulića je greška, smjena Burića je greška. To su sve greške. Falio si tri puta, zar moraš još jednom? Dosta je. Zato ja nisam bio za odlazak, pogotovo zato što je Mario Stanić u klubu, kojem jako vjerujem. E sad način na koji je otišao u Juventus. Ok, prema informacijama koje su dolazile do mene, dosta se stvorila atmosfera da on mora otići.

Hari Vukas može napraviti nešto jer iako je mlad, već je iskusan. Ali je li vrijeme da Hajduk uhvati Dinamo? Mislim da nije, jer to ne bi mogao ni Bajdo Vukas, a kamoli Hari Vukas. Hajduk ne smije loviti Dinamo, ne smije biti opterećen Dinamom. Hajduk mora dominirati nad Rijekom, Osijekom, Lokomotivom. Niti to nije lako. Ali prvo mora to napraviti. A ako je Hajduku cilj biti prvak, ako mu je cilj ući u Europsku ligu, ako mu je to imperativ, onda će teško to napraviti. U Europi mu se još i može posrećiti, ali prvenstvo će teško osvojiti. Zato treba još minimum dva prijelazna roka, i pravih odluka, ali i sreće, jer za tu lovu kojom kupuješ trebaš imati sreće pri odabiru, proizvodnju nekoliko igrača, trenersku stabilnost. A to Hajduk zasad nije imao. Osim proizvodnje, a proizvodnja je dobra, jer ti igrači na kraju isplivaju i postanu prekrasni labudovi, samo ako su ove druge kategorije dobro posložene.

A one nisu bile u zadnje vrijeme. I zato se događa to što se događa, jer ako nema uspjeha, onda dolazi do toga da je dres Hajduka toliko težak. I da nije lako igrati, već moraš biti izuzetno dobro karakterno pripremljen. A u njega dolaze ljudi koji nisu spremni i koji ne mogu podnijeti težinu tog dresa. Mogu kada je dobro. A to može svatko – kazao je Bilić.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime