Ministarstvo neće slati nove upute za nadoknade školama, nego će se primijeniti prošlotjedna uputa o nadoknađivanju nastavnih dana provedenih u štrajku. Trenutno se prikupljaju informacije s terena koliko treba nadoknaditi u kojoj školi s obzirom na to da se prvi dio štrajka odvijao cirkularno.

S današnjim danom škole će morati nadoknaditi najviše 16 dana. Prema informacijama Ministarstva, dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produljena do 26. lipnja 2020.

Maturantima bi se škola mogla produljiti tjedan dana

– Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmjeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču – poručili su u petak iz Ministarstva.Dodali su još da će svaka škola nakon okončanja štrajka, ovisno o svojoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, tj. 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime