SJAJNA REPORTAŽA IZ KOTLENICA Zavirite u stari rudnik željeza za koji se vjeruje da su ga kopali još Iliri i Rimljani

Na kraju ovog poučnog i zanimljivog videa speleolozi su dali sjajni primjer kako se štiti baština svoga zavičaja. Naime, bačenu kamionsku gumu u rudnik izvadili su na površinu, a potom i odložili u kontejner

U podnožju brda Mali Mosor kod naselja Kotlenice (općina Dugopolje), nalazi se rudnik u kojem je željezo vađeno za vrijeme Austrougarske, a najvjerojatnije je vađeno i za potrebe rimske legije u triljskom Tiruliju.


Međutim, kako su Rimljani silom zauzeli ove krajeve, pretpostavka je da su ga preuzeli od Ilira.

Što samo povećava povijest ovog objekta tri ulaza i više desetaka opkopa. Najniža točka rudnika je oko 35 metara ispod razine zemlje, a grana se gotovo kilometar u svim svojim pravcima.

– Apeliramo da se u rudnik ne ulazi bez opreme ili stručnog vodstva zbog opasnosti da se izgubite ili da vas ozlijedi urušavanje krhkog materijala – kaže autor video uratka “Drevni rudnik – tajne podzemnog labirinta u Kotelnicama”, Jurica Galić Juka.

Na kraju ovog poučnog i zanimljivog videa speleolozi su dali sjajni primjer kako se štiti baština svoga zavičaja. Naime, bačenu kamionsku gumu u rudnik izvadili su na površinu, a potom i odložili u kontejner.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime