Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjih školama Hrvatske uputili su Vladi otvoreno pitanje ispunjava li svojom ponudom njihove zahtjeve u štrajku ili ne. Svoje su zahtjeve, ali i ono što im nudi Vlada, prikazali grafički, javlja Dnevnik.hr.

Sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova učiteljima za 6,11 posto. Osim toga, traže i povećanje osnovice svim javnim i državnim službenicima i namještenicima.


Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto, u tri vala, svim državnim i javnim službenicima, no sindikati time nisu zadovoljni pa su kazali da se štrajk nastavlja.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske rekao je da u ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska, odnosno sve županije. Kazao je da se povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima ne rješava povećanjem osnovice.

– Povećanjem osnovice jednakim za sve, još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi – poručio je Mihalinec i upozorio kako se prvi put dogodilo da neki premijer u Saboru nudi sindikatima povećanje osnovice, u potpunosti ignorirajući da se istovremeno vode pregovori sa sindikatima u vezi s time.

Ne posustaju u zahtjevima

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, izjavila je kako zaposlenici ne posustaju u svojim zahtjevima.– Za sve ima, samo za nas ne. Za sve drugo ima, ali za obrazovanje nema. Ovime su nam poručili da smo zadnja rupa na svirali – kazala je. Kaže kako je laž da nema novca i da je dokazano da novca ima.

– Borimo se za svoje dostojanstvo. Niti jedan štrajk nije postigao ono što je ovaj štrajk postigao – uvjerena je.

Šprem smatra da je premijer ponudom zadovoljio svoje političke kolege, a da je podcijenio zaposlenike u obrazovanju.

– Za svaki idući dan štrajka, odgovornost je na Vladi RH. Roditelji podržavaju ovaj štrajk. Zaposlenici su jedinstveni, ne gube entuzijazam. Odgovornost za daljnji štrajk snosi Vlada. Politika zavadi pa vladaj neće proći u zbornicama – kazala je.

Mihalinec je objasnio je kako je od ponedjeljka frontalni štrajk, a da od utorka nastavljaju cirkularni štrajk. Neće prekinuti svoj štrajk samo zato što javne službe počinju pregovore za temeljni kolektivni ugovor, objavili su sindikati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime