Poznati vodički fotograf Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju dalmatinskih pasa i njihovih vlasnika ispred katedrale sv. Jakova dok su brojni turisti i znatiželjnici promatrali taj nesvakidašnji prizor jedne od najpopularnijih pasmina.

Na ideju za snimanje milenijske fotografije Strikoman je došao u razgovoru sa uzgajateljicom dalmatinskih pasa Sanjom Jergović. Ova milenijska fotografija obilježava povijest pasmine, četvrt stoljeća nakon priznavanja pasmine kao hrvatske autohtone, piše ŠibenikIn.

Dalmatinski pas prepoznatljiv je po bijelom krznu s crnim točkicama koje mogu biti i u jetreno smeđoj boji. Prvi opis pasmine potječe iz 1719.godine kada su dalmatinski psi čuvali granice Dalmacije koja je bila pod mletačkom vlašću.

Dalmatinski psi upravo su takve boje, kako bi na dalmatinskim stijenama, koje su bijele s crnim mrljama i jetrene od zemlje crljenice, bili neuočljivi kao plijen velikim pticama grabežljivicama koje su obitavale nad dalmatinskom obalom i lovile životinje za prehranjivanje. Ime “dalmatinski pas” je najprije izradio Thomas Bewick 1791. godine, ali dalmatinski psi koji su živjeli u Dalmaciji nisu imali ime.

Prve poznate Dalmatince uvezao je 1930. godine vlasnik broda iz Engleske koji je svoje pse uzeo u Dalmaciji, regiji na zapadnoj strani bivše Jugoslavije, uz Jadransko more, koja je od 1815. do 1919. bila pokrajina Austrije. Dalmacija ostaje prvi dokazani i prihvaćeni dom ove pasmine koja je priznata kao autohtona tek 1994. nakon teške borbe u kojoj je dokazano porijeklo dalmatinskog psa, javlja ŠibenikIN.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime