Malo je poznato kako je jedna od vikend kuća u uvali Poplat u Veloj Luci dugo vremena skrivala pravu ljubavnu priču s tragičnim završetkom. Naime u 19. st. u konobi obitelji Petković – Kovač pronađen je nadgrobni spomenik posvećen robinji Severini. Spomenik je datiran u II. /III. stoljeće, a dao ga je izraditi rob Poetus svojoj prerano preminuloj nevjenčanoj supruzi.

Severina je bila rimska robinja koja je služila u jednoj od korčulanskih villa rustica smještenoj na području današnje uvale Poplat. Villa rustica starorimska je ladanjska vila namijenjena za stanovanje i gospodarstvo. Svaka villa rustica sastojala se od raskošnog zdanja smještenog u središtu velikog zemljišnog posjeda dimenzija oko 4 do 5 km2, a otok Korčula imao je ukupno 29 do 30 ovih velebnih poljoprivrednih imanja čiji su ostaci i danas vidljivi.

Kako robovi u starom Rimu nisu bili pravne osobe Poetus i Severina nisu mogli sklopiti brak kakvog danas poznajemo. Također poslije udaje Severina nije trebala mijenjati prezime jer robovi imaju samo ime (bez imena roda ili prezimena), a brak između robova je neformalan, neslužben. Sve ovo može se iščitati iz natpisa na nadgrobnom spomeniku koji je izrađen krajnje rustično, od lokalnog neobrađenog vapnenca, s natpisnim poljem koje nije posebno pripremano već je tekst urezan na prirodnoj podlozi.

Severina i Poetus bili su u vlasništvu gospodara ville rustice, a glava obitelji u kojoj služe ili pater familias, odlučivao je o svim segmentima njihovog života, pa i o smrti. Tako svi detalji o njihovom životu kao odakle su došli ili koliko su točno godina imali ostat će najvjerojatnije nepoznat. Tome u prilog govori i činjenica kako Poetus nije znao koliko je Severina imala godina kada je umrla, već na spomeniku piše: +- 40. Jedino što je iza supružnika danas ostalo nadgrobni je natpis s tek nekoliko podataka o tome tko ga podiže, kome i kada, ostavljajući čitateljevoj mašti da nadopuni praznine.

Poetusov spomenik Severini možete pogledati u arheološkoj zbirci Centra za kulturu u Veloj Luci.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime