Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Sedam namirnica držimo u hladnjaku, a ipak mogu postati opasne preko noći

Otvaranje hladnjaka dio je naše svakodnevice, ali jeste li se ikada zapitali koliko su neke namirnice u njemu zapravo sigurne za konzumaciju?
D.D./Foto: Pixabay24. travnja 2025. 14:29
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Otvaranje hladnjaka dio je naše svakodnevice, ali jeste li se ikada zapitali koliko su neke namirnice u njemu zapravo sigurne za konzumaciju? Stručnjaci upozoravaju na određene namirnice koje zahtijevaju poseban oprez. Evo na što bismo trebali pripaziti kako bismo izbjegli potencijalne zdravstvene probleme, prenosi Index.

Prema dr. Danielu Atkinsonu, sva hrana može uzrokovati trovanje ako se ne skladišti kako treba. "Ostavljanje hrane na sobnoj temperaturi, konzumacija nakon isteka roka trajanja ili nepravilno podgrijavanje ostataka povećavaju rizik od zaraze bakterijama", objašnjava.

Najveći rizik:

Namirnice bogate bjelančevinama, meso, riba, mlijeko, sir i jaja pogodna su sredina za razmnožavanje bakterija. Posebno su problematični sir, dimljena riba i nepasterizirano mlijeko.

Gotovi mesni proizvodi, naresci i delikatesno meso mogu sadržavati bakteriju listeriju.

Svježe povrće i salate, prethodno oprane salate, gljive i klice često su kontaminirane patogenima. "Svježe povrće treba temeljito oprati", savjetuje profesor mikrobiologije Dennis D'Amico.

Zašto je kuhana riža posebno rizična?

"Riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus i prije kuhanja", upozorava Atkinson. "Ako se ne skladišti pravilno, te bakterije mogu se razmnožiti i izazvati trovanje", piše HuffPost.

Savjeti za sigurnu konzumaciju riže:

  • Nakon kuhanja brzo ju ohladite i stavite u hladnjak.
  • Pojedite je unutar 24 sata.
  • Nemojte ostavljati rižu na sobnoj temperaturi.
  • Ostatke riže iz dostave bolje je baciti jer ne znamo koliko je dugo bila pohranjena prije posluživanja.
  • Ne možemo uvijek prepoznati pokvarenu hranu

Ako mislite da možete procijeniti je li hrana sigurna na temelju izgleda ili mirisa, razmislite ponovno. "Salmonela i listerija ne mijenjaju miris, okus ili izgled hrane", upozorava nutricionistica Tracee Yablon Brenner.

Iako hladnjak usporava rast bakterija, ne eliminira ih, ističe odvjetnik Jason Reese, stručnjak za bolesti uzrokovane hranom. "Ljudi često vjeruju da hladnoća uništava bakterije, no opasni patogeni, uključujući listeriju, mogu preživjeti i u hladnjaku".

Idealna temperatura hladnjaka trebala bi biti 2 - 4 °C, no istraživanja pokazuju da je u mnogim kućanstvima bliža 7 °C, što povećava rizik od kvarenja hrane.

Pogreške koje treba izbjegavati

Nepokrivanje hrane u hladnjaku: Mikroorganizmi se lako šire, pa hranu uvijek pokrijte ili spremite u zatvorene posude.

Predugo ostavljanje hrane na sobnoj temperaturi: Bakterije se mogu umnožiti u roku od dva sata. Ostatke hrane uvijek brzo spremite u hladnjak.

Ignoriranje povlačenje proizvoda s tržišta: Ako čujete vijest o povlačenju određenih namirnica s tržišta, odmah ih uklonite iz svog doma.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
1
What?
1
Laž
1
Sad
2
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
4
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
18
min
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
33
min
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
48
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
1
sat
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.