Povodom sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Splita oglasio se i splitski SDP. Oni su se osvrnuli na točku dnevnog reda u kojoj se predlaže Srećka Šestana za intendanta HNK Split. U priopćenju koje je potpisao Joško Markić, vijećnik SDP-a, navode kako je prošle godine odbijeno imenovanje Ivana Lea Leme zbog nedostatka plana za sanaciju dugova HNK Split, a projekt novopredloženog intendanta je još skromniji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično:

Pred točno godinu dana, vladajuća većina u splitskom Gradskom vijeću odlučila je da g. Lemo neće biti imenovan intendantom HNK Split unatoč pozitivnom mišljenju Kazališnog vijeća. Uvjeren sam da svi zbog toga moramo žaliti jer nećemo u skoroj budućnosti opet imati kandidata s toliko entuzijazma, optimizma, inovativnosti, poleta i energije kao što je g. Lemo imao. Tada je još jednom naša stožerna kulturna ustanova postala pozornicom političkog kadroviranja, a što je dugoročno najmanje njoj na korist.

Kako su tadašnji, kao i sadašnji kandidat dobili pozitivno mišljenje Kazališnog vijeća, za pretpostaviti je da su im predloženi kulturni programi kvalitetni i da će biti na zadovoljstvo građanima našeg Grada. Je li ipak program sadašnjeg kandidata g. Šestana mogao biti bolji, hoće li privući i uspostaviti komunikaciju s daleko širim krugom publike nego do sada te hoće li repozicionirati kazalište kao dušu grada, vidjet ćemo. Isto tako, vidjet ćemo hoće li financijski ozdraviti ustanovu koja godinama posluje s gubitkom. Uvjereni smo da će g. Šestan dobiti potporu Gradskog vijeća jer je tako puno ranije i na nekim drugim mjestima odlučeno. Pri tome najviše žalosti naša licemjernost pri odlučivanju i kako preko nje olako prelazimo.

Naime, pred godinu dana, g. Lemo je dobio negativno mišljenje Službe za društvene djelatnosti jer nije u svom programu detaljno razradio strategiju sanacije postojećeg duga HNK. Financijski plan je tada bio predložen na 22 stranice, a sada imamo 7 stranica Poslovnog plana, od čega je Financijski plan samo na jednoj. G. Lemo, kojem je tada nedvosmisleno i jasno kazano da “financijski plan uz plan sanacije duga HNK Split nije zadovoljavajući i nije realno prihvatljiv budući nije detaljno razrađena strategija sanacije postojećeg duga” je planirao, pouzdajući se isključivo u sposobnosti HNK Split, u svom mandatu dug smanjiti za 49%. Dakle, za čak 2 milijuna kuna. To je protumačeno kao odraz njegove menadžerske nesposobnosti i neambicioznosti.

Za razliku od toga, sadašnji kandidat nije niti preuzeo natječajnu dokumentaciju niti ponudio naznake plana sanacije duga, a dobio je pozitivno mišljenje Službe za društvene djelatnosti. U svom programu on je tek naveo da će mu „u cilju uspostave racionalnog i učinkovitog poslovanja jedna od prvih zadaća biti provedba dubinske analize s ciljem stvaranja uvjeta za kontinuirano unapređenje poslovanja kazališta…“. Nije li se već mogla započeti ta analiza preuzimanjem potrebne dokumentacije? U njegovu misiju financijskog ozdravljenja i sanacije duga samo je vladajuća koalicija uvjerena. Čak niti Kazališno vijeće koje kaže: „za vjerovati je da će racionalizirati troškove umjetničkih projekata“. Dakle, oni tek vjeruju. Pritom navode i „impresivnu upravljačku karijeru kandidata za intendanta“. S nadom da dubinska analiza neće trajati predugo i da će rezultat poslovanja biti bolji nego u HNK Rijeka koje je ostalo 2 milijuna kuna u dugu, želimo novom intendantu uspjeh u radu, ali bez naše potpore.

Joško Markić

Vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Splita